Home Kolumne KOMENTAR NENADA BUNJCA: Činjenica je da je Hrvatska država u rasulu

KOMENTAR NENADA BUNJCA: Činjenica je da je Hrvatska država u rasulu

856
0
Piše: Nenad Bunjac

Činjenica da je hrvatska država u potpunom rasulu, opće je mjesto vanjske politike i tuzemne javnosti, ali poradi dežurnih apologeta tzv. „suverenista“ što je nesuvisla verzija umanjenice za klerikalnu desnicu koju bi narodni tribun Stjepan Radić među prvima „gurnuo niz političke stepenice“, ovlaš podsjetimo na argumente koji tu razarajuću procjenu čine neoborivom.
Ne ulazeći u povijesnu kronologiju i uzročno posljedične veze koje su rezultirale remake verzijom “Hrvatske apokalipse Vol.Pi“, zadržimo se na ubitačnim brojkama i činjenicama. Hrvatski vanjski dug iznosi 42 milijardi eura, raspolažemo s 820 tisuća djelatnih osoba od kojih samo 14% posto onih koji steknu uvjete za punu mirovinu „hrani“ 4,08 milijuna stanovnika, od toga 1,2 milijuna umirovljenika po različitim osnovama. Pridodamo li k tome 506 tisuća branitelja s širokom paletom benefita i 230 tisuća nezaposlenih, 330 tisuća „blokiranih“ i 250 tisuća ekonomskih emigranata s tendencijom rasta, glomaznu državnu upravu koja za 50% skuplja od europske birokracije, skup, glomazan i neučinkovit državni ustroj od 428 općina, 127 gradova i 21 županiju, neefikasno zdravstvo, uništeno školstvo kojeg nema niti na jednoj listi naprednih edukativnih sustava, nepravedno i sporo pravosuđe, korumpirane političare, neprimjeren i nazadan utjecaj Crkve na razvoj civilnog društva, svi nas ti razlozi s pravom smještaju na samozačelje zemalja Europske unije koja je odavno požalila što je požurila s prijemom u ćlanstvo.
Nikad kraja državotvornim postignućim, ha?
I za veliko finale, u zemlji rastuće neimaštineu kojoj trećina stanovnika živi u siromaštvu, a 1,3 milijuna na rubu siromaštva, jedini legitimni predstavnik socijaldemokracije, siromašnih i obespravljenih, SDP kao oku ugodniji, ali karakterno istovjetan brat blizanac HDZ-a, osniva ogranak Kršćanskih socijaldemokrata, pljujući na časnu političku tradiciju i svrhu svog postojanja.
Zemljo ravnopravnih ljudi, otvori se.

DRUŠTVENA DIJAGNOZA: IDIOTLUK NA ENTU

E, sad kad smo agumentima „izbili krnje zube državotvornosti“ svim ponavljačima prvog razreda političke škole desničaskih uhljeba svih vrsta strateški raspoređenih po ministarstvima, državnoj upravi, medijima, agencijama, nacionalnim institucijama, nadzornim odborima, pa čak i po knjižnicama, pozabavimo se generatorima postojećeg stanja.
Za neupućene, državu u skladu s ustavnim ovlastima predstavljaju saborskom većinom potvrđenipremijer i predsjednik, a na parlamentarnim izborima slobodnom voljom izabiru ih punoljetni hrvatski stanovnici. Za sve njih vlada opći konsenzus da znaju što rade. I kad premijer Plenković tvrdi da „Hrvatska vodi proeuropsku i dobrosusjedsku politiku kao cijenjena članica “ i „da Hrvatska ispunjava sve demokratske i gospodarske standarde EU“, misliš da čovjek zna što priča. Kad predsjednica preuzme na sebe vanjskopolitičku agendu prema BiH-a i proročki „otkrije 10 tisuća islamskih terorista“, pomisliš da zna što radi. Kad narod izabere političku stranku koja ih desetljećima sustavno pljačka, laže, uskraćuje slobode i čini budalama, siguran si da znaju nešto što ti ne znaš.Društvena dijagnoza: idiotluk na entu.

VRAG ODNIJA VAS I LAŽLJIVI BALKAN

No, onda pročitaš u svoj tom euforičnom nadanju da ugledni švicarski list „Neu Zurcher Zeitung“ sažeto opisuje položaj Hrvatske u EU i stanjedruštva kao „neuračunljivo prema susjedima, stvarno ekonomsko razočarenje i zemlju na rubu kulturnog rata“. Premijera Plenkovića opisuju kao „proeuropskog i neodlučnog birokrata koji politički preživljava od političke podške desnice u javnosti“, a politiku predsjednice Kitarović kao „besmislenu i sračunatu na rušenje Daytonskog sporazuma“. Odnos s Europskom unijom ocjenjuje se kao“zgrčen i napet, posebice poradi iskazivanja inata i nacionalnog prestiža u slučaju Savudrijske uvale“. Ujedno, ugledni tjednik blizak europskoj administraciji, sumnja u skori gospodarsko društveni oporavak Hrvatske u kojoj se vodi „revizionistički rat dok prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi 40% od europskog prosjeka“. Btw, slične ocjene Hrvatske prenosi i ostatak europskih medija najčešće se pozivajući na pouzdane izvore visoko pozicioniranih dužnosnika EU“ što u prenesenom značenju, predstavlja jasan indikator službenih stavova.
A taj otprilike glasi „Vrag odnija vas i lažljivi Balkan“

PLEKOVIĆ I KITAROVIĆ SU SAMO NAŠI ODRAZI U DRUŠTVENOM OGLEDALU

I zašto ponavljam činjenice za koje su svi uvjereni da su im poznate? Jer nisu. Rezultati izbora to periodično iskazuju iako postoje i neki složeniji sociološki razlozi zašto uvijek biramo iste bitange. A priori vjerujemo premijeru, predsjednici i izabranoj političkoj stranki iz jednostavnog razloga. Morali bi priznati sebi osobne pogreške, ljudsku nemoć i krivnju jer su nas lagali kraj zdravih očiju i pameti, a mi smo na takav odnos šutke pristali. Crno na bijelo je bilo sivo, korupcija svakodnevna i ljudska, laž prirodna, nacija iznad čovjeka.
Živimo u laži jer više ne znamo živjeti bez nje. Plenković i Kitarević samo su naši odrazi u društvenom ogledalu. Jer ne laže Hrvatima politika nego oni vjeruju njezinim lažima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here