Home Food & Travel Pravila bontona: kako savršeno poslužiti kavu kod kuće

Pravila bontona: kako savršeno poslužiti kavu kod kuće

336
0

Ispijanje kave kod kuće s gostima: jeste li sigurni da ste poslušali dragocjeni savjet o bontonu? Ovdje smo prikupili glavne savjete koji daju još veću vrijednost ovom prekrasnom ritualu.

Pravila bontona su, zapravo, izraz umijeća primanja: što ne znači biti prisiljen ostaviti dobar dojam, već pomažu da se gost opusti i da se ugodno osjeća, toliko da će prihvatiti svaki tvoj poziv. 

Gdje se poslužuje kava

Ako smo navikli da u restoranu sjedimo za stolom, kod kuće ne vrijedi isto pravilo. Kavu možemo piti u dnevnom boravku, za stolom koji je često rezerviran za svečane ručkove i večere, ili onim manjim, obično postavljenim ispred kauča ili fotelje.

Gdje se kava priprema i kako se nosi gostima

Kava se priprema u kuhinji i nosi u dnevnu sobu u šalicama postavljenim na pladnju. Ako se pak radi s moka kafetjerom, onda se ona stavlja na pladanj zajedno s praznim šalicama.

Kako je slaže tacna 

Pladanj mora sadržavati: posudu za kavu (ako se koristi), šalice na odgovarajućim tanjurićima, žličice za kavu, šećernicu s odgovarajućom žlicom i vrč s vrhnjem ili mlijekom. Ako ima mnogo gostiju, mogu se koristiti dva pladnja, jedan samo sa šalicama i mokom, a drugi s ostatkom priloga.

Kako se usluga obavlja

Bonton nalaže da domaćica poslužuje goste, točeći vruću kavu u šalice pred njima i po želji dodajući šećer. Šalica se nudi, jedna po jedna, zajedno s tanjurićem i čajnom žličicom, smještenom na strani ručke. Nakon što je piće primljeno, korisnik će miješati šećer, krećući se odozgo prema dolje, bez zveckanja, kako to nalaže opći bonton. Kava se pije tako da se šalica prinosi ustima, a tanjurić drži u lijevoj ruci (ili desnoj ako ste ljevak).

Prateći deserti: koji i kako ih poslužiti

Vrijeme za kavu možete učiniti još ugodnijim kombinirajući je s keksima, čokoladama ili minijaturnim pecivima koji se stavljaju na poseban pladanj. Čokolade, po mogućnosti s crnom čokoladom, serviraju se u košarici jer gost može kušati više od jedne, dok je pecivo poželjno da bude suho i da nije punjeno kremama ili džemovima. Ako ima kolača, donose se tanjuri za jednu porciju s pripadajućom vilicom. Domaćica će uvijek biti ta koja ga reže na kriške i poslužuje.

Previous article‘Ovo što je odigrao jedan igrač Dinama nisam vidio nikad u životu, ovo je gore od katastrofe’
Next articlePred naletom bijesa prevarenog muža, ljubavnik visio s balkona – pogledajte što mu se dogodilo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here