Home Vijesti Predložili smanjenje prireza pa ‘zaboravili’ doći u vijećnicu!

Predložili smanjenje prireza pa ‘zaboravili’ doći u vijećnicu!

750
0

Usvojena je nova Odluka o porezima Grada Rijeke, nastala prema uputama Porezne uprave, prema kojima je iz do sada važeće odluke potrebno brisati sve odredbe koje nisu u djelokrugu odlučivanja predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, budući da su propisane Zakonom o lokalnim porezima odnosno drugim zakonima.

Vijećnik Vedran Vivoda iz Akcije mladih podnio je na ovaj prijedlog odluke amandman, kojim je predložio vraćanje stope prireza porezu na dohodak na 12%.
„Smatram da su zadovoljeni svi uvjeti da se prirez vrati na staru stopu od 12% s obzirom na to da je gospodarska kriza završila. Kako je dizanje stope prireza s 12% na 15% bila krizna odluka, ne vidi se potreba da prirez ostane na visini krizne mjere“, stoji u obrazloženju amandmana.

Umjesto u vijećnici ‘zaglavili’ u kafiću?

Međutim, iako je njihov član predlagatelj amandmana te su ga čak i predstavili posebnom tiskovnom konferencijom prije početka Gradskog vijeća, vijećnici Akcije mladih se nisu pojavili u vijećnici na raspravi po ovoj točki dnevnog reda. Prethodno su tijekom rasprave o proračunu napustili vijećnicu sa ostatkom opozicije. Nije poznato jesu li ‘zaglavili’ u kafiću ili nekom drugom mjestu ali je njihov potez rezultirao bizarnom situacijom u kojoj je prijedlog dobio ukupno nula glasova.

Gradonačelnik Obersnel je u raspravi istaknuo kako bi rado smanjio prirez ne na 12%, nego na početnih 6,25%, ali to nije moguće s obzirom da su porezne reforme, koje su provele sadašnja ali i dosadašnje vlade, neovisno na politički predznak, značajno utjecale na porezne prihode Grada Rijeke. Ti se prihodi, se unatoč tome da su ove godine veći, još se uvijek nisu vratili na visinu prije početka reformi. Zbog povećanja osnovnog poreznog odbitka Grad Rijeka u idućoj godini gubi 13 do 14 milijuna kuna, a u 2021. godini smanjenje poreznih prihoda penje se na 30-ak milijuna kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here