Home Vijesti Predrag Blečić: Lista za Rijeku za policentričan razvoj grada

Predrag Blečić: Lista za Rijeku za policentričan razvoj grada

1965
0

Urbanistički problemi s kojima se suočava zapadni dio Rijeke, direktna su posljedica socijalističkog koncepta urbanističkog razvoja grada, kroz izgradnju golemih spavaonica i kocentracije svih sadržaja u strogom centru grada, a koji je u svijetu napušten davnih 70-tih godina prošlog stoljeća. Osim nedovoljnog ulaganja u prometnu infrastrukturu, glavni uzrok prometnih gužvi kojima smo svakodnevni svjedoci su upravo svakodnevne migracije građana na relaciji periferija prema strogom centru kojih ne bi bilo da su se nova naselja osmišljavala kao humane zone življenja u kojima građani mogu ostvariti osnovne servise i usluge, istaknuto je na današnjoj pressici Liste za Rijeku na kojoj su govorili kandidat za riječkog gradonačelnika Predrag Blečić i predstavnik stranačkog ogranka Zapad Sandro Arrigoni.


Predrag Blečić i Sandro Arrigoni na današnjoj pressici

– S pogrešnim i prevladanim urbanističkim konceptom razvoja ponovno će se suočiti zapadni dio grada i Srdoči u kojima se planira izgradnja novih 1700 stanova bez osnovnih sadržaja poput vrtića i sportske dvorane, s kapacitetima škole koja će nakon novog priljeva stanovništva umjesto jednosmjenske nastave morati razmišljati o uvođenju tri smjene. Pitamo se za koga se grade ovoliki stanovi u uvjetima ekonomskog kraha grada i većeg iseljavanja u odnosu na useljavanje u grad, zapitao se Predrag Blečić i istaknuo da će u daljem srozavanju komunalnog standarda zapadnog dijela grada doprinijeti i planirana izgradnja autobaze koja će prema njemu uništiti jednu od rijetkih preostalih zelenih oaza za čiju se zaštitu osim samog mjesnog odbora, založila i županijska Javna ustanova Priroda.

Predstavnik Liste za Rijeku, ogranka Zapad, Sandro Arrigoni je usporedio Srdoče ali i druge dijelove grada poput Drenove i Škurinja, s naseljima slične veličine u Hrvatskoj, te zaključio kako po komunalnom standardu i potrebnim sadržajima padaju ispod hrvatskog, a kamoli evropskog prosjeka kojemu bi trebali težiti.

Lista za Rijeku se nasuprot ovakvom konceptu urbanističkog promišljanja razvoja grada, zalaže za policentričan model u kojem bi se svi dijelovi Rijeke razvijali ravnomjerno uz decentralizaciju sadržaja. Podržavamo i zalažemo se za daljnju decentralizaciju mjesne samouprave koju sredstvima i ovlastima treba što više približiti građanima na razini gradskih kvartova ili mjesnih odbora, istaknuto je na pressici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here