Biznis

Predstečajna nagodba Uljanik Grupe spas za 3.maj?

Predstečajna nagodba Uljanik Grupe spas za 3.maj?

Uljanik, grupa unutar koje funkcionira i riječki 3.maj, je pred konačnim slomom. Naručitelji otkazuju narudžbe brodova, računi su blokirani, radnici masovno napuštaju tvrtku, od danas u 3.maju nemaju ni marendu…

U Vladi se razmatraju mogući scenariji kojima bi se pokušao spasiti dio proizvodnje ili barem smanjila šteta koja prijeti državnom proračunu s obzirom da je država izložena s preko 600 milijuna eura izdanih jamstava. U cijeloj operaciji najvažniji je faktor vrijeme jer svaki dan nastavka trenutne agonije smanjuje šanse da se spasi barem dio Uljanik grupe.

Jedan od najizglednijih scenarija koji su na stolu je predstečajna nagodba Uljanik Grupe. U tom slučaju došlo bi do odvajanja Uljanika i 3.maja pri čemu značajno veće šanse za preživljavanje ima 3.maj koji ima bolju bilancu i manji gubitak od Uljanik. Tu su i tri broda kanadskog investitora u knjizi narudžbi koji mu omogućava 2 godine prihoda i poslovanja. No, ono što je najbitnije, Uljanik bi prema tom scenariju 3.maju vratio više od pola milijarde kuna pozajmice koja je iz Rijeke preusmjerena u Pulu. Uljanik bi se s druge strane vrlo teško izvukao od likvidacije. Računa se da bi prema ovom planu bilo spašeno do 2500 radnih mjesta od ukupno 4500 koliko ih sada radi na razini cijele grupe. Ključni faktor u ovoj operaciji je vrijeme, kanadski naručitelj je vrlo nervozan. Propadne li 3.maju taj posao, naći će se u još goroj situaciji od trenutne.

U Vladi razmatraju još nekoliko scenarija koji su ovom trenutku manje vjerojatni. Jedan je pronalazak novog investitora budući da nitko nema povjerenja u da Končareva Kermas energija uopće dobiti zeleno svijetlo za restruktuiranje iz Bruxellesa. Navodno su u tijeku kontakti s kineskim investitorima ali je njihov ulazak u cijelu priču vrlo neizvjestan.

I na kraju, moguće je da sve završi s brzim stečajem uz restruktuiranje Uljanik Grupe. I u ovoj varijanti značajno bolje šanse za spas ima 3.maj od Uljanika. U ovom scenariju se država ne bi puno miješala u stečajni postupak, a preživio bi škver za kojeg bi se našao zainteresirani kupac pod uvjetom da se cijeli postupak izvede brzo i efikasno.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Konferencija ‘Sell me this pen’ na Ekonomskom fakultetu

spNovember 3, 2018

U Lenac stigao USNS Yuma

spNovember 1, 2018

Fincantieri poslao pismo namjere za 3.maj

spOctober 26, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.