Vijesti

Premijer Milanović na Marišćini

Premijer Milanović na Marišćini

Obilazak CGO-a Mari__ina„Centar za gospodarenje Marišćina prvi je izgrađeni od njih ukupno 13 u Hrvatskoj. Svi centri su trebali biti gotovi još 2010. godine, no kada smo 2011. preuzeli mandat nije bio niti jedan. Sve smo ubrzali, a rezultate vidimo i danas ovdje. Marišćina je izgrađena i u probnom radu. Centar Kaštijun za Istarsku županiju kreće uskoro, a još 4 centara koja pokrivaju 7 županija do kraja godine su u natječaju za radove. Centri omogućuju zatvaranje svih odlagališta otpada u tim županijama kao i otvaranje gotovo 1.000 direktnih radnih mjesta“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas predstavljajući premijeru Vlade RH Zoranu Milanoviću projekt CGO-a Marišćina.
Premijer Milanović je u sklopu svog današnjeg boravka u Primorsko-goranskoj županiji obišao i centar za gospodarenje otpadom Marišćina u Viškovu u kojemu mu je ministar Zmajlović predstavio prvi centar u Hrvatskoj te ga informirao o aktivnostima na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.
Centar za gospodarenje otpadom Marišćina prvi je centar koji je izgrađen u Hrvatskoj i koji je trenutno u probnom radu. Vrijednost centra je 277 milijuna kuna. Sufinanciran je sa 71% sredstava iz EU fondova, dok su ostatak iznosa osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i tvrtka Ekoplus koja će upravljati centrom.
U centru će ukupno biti zaposleno 57 osoba.
Centar za gospodarenje otpadom Marišćina pokrivat će potrebe Primorsko-goranske županije i njenih 296.195 stanovnika.
U Hrvatskoj će ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom za koja smo osigurali 5 milijardi kuna, pretežno EU sredstava.
To su moderne tvornice u kojima će se u skladu sa visokim ekološkim standardima otpad dodatno obrađivati i razvrstavati.
Uz Marišćinu je izgrađen i CGO Kaštijun za Istarsku županiju, a u visokoj fazi realizacije su još 4 centra za gospodarenje otpadom – Bikarac za Šibensko-kninsku županiju, Biljane Donje za Zadarsku županiju, Babina gora za Karlovačku županiju te centar za gospodarenje otpadom Piškornica koja će pokrivati potrebe 4 sjeverozapadne županije – Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju, dok je za njih 6 u tijeku izrada dokumentacije.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

PGS se pridružio Amsterdamskoj koaliciji

spJanuary 17, 2019

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera potpisali ‘Platformu 051’: Bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera

spJanuary 17, 2019

Poropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje neprijatelj 3.maju

spJanuary 17, 2019

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.