Home Vijesti Puhovski za Rijeka Danas: Otužni Trumpov neuspjeh oslabit će Orbana i Janšu...

Puhovski za Rijeka Danas: Otužni Trumpov neuspjeh oslabit će Orbana i Janšu ali i našu ekstremnu desnicu!

683
0

Američki Kongres u četvrtak je potvrdio pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja.
U jučerašnjem divljanju Trumpovih podupiratelja Kongresu, četvero ljudi je poginulo, a 52 ih je uhićeno.

O prizorima iz srca američke demokracije koji su zgrozili svijet razgovarali smo danas s politologom i filozofom Žarkom Puhovskim kojeg smo pitali za komentar jučerašnjih događaja i činjenicu da osiguranje nije uspjelo zaustaviti prosvjednike od namjere da zauzmu Kapitol

– Neke snimke pokazuju da osiguranje i nije odveć energično zaustavljalo pobunjenik(c)e (jer to su, zapravo, bili oni koji su divljali jučer oko Kapitola i u njemu). Dakle, na djelu je bio klasični scenarij ekstremne desnice: verbalni poticaj s vrha, masa koja ga prihvaća, te suradnici unutar represivnoga aparata. Najuspješnije je to bilo izvedeno onomad u Njemačkoj, a ovdje je ponajprije (srećom) bila riječ o odsutnosti organizacije, te o neuspjehu šire mobilizacije koja bi dovela do spajanja pobunjenik(c)a izvan kruga opkoljenoga policijom i onih unutra – s ciljem da se onemogući potvrda Bidenove pobjede.

Jedan od demonstranata pojavio se u Kongresu s natpisom na majici ‘Camp Auschwitz’

Je li realna mogućnost aktivacije 25. amandmana i smjena prije isteka mandata predsjednika Trumpa

– To je, čini se, malo vjerojatnim, jer Trump je predsjednik još jedva dva tjedna, pa se prije može očekivati izoliranje i sabotiranje predsjednika na odlasku postupcima Republikanske stranke i značajnoga dijela njegovih suradnik(c)a u mnogome iznuđenima sadašnjom atmosferom u zemlji.

Ima li bilo ikakvog racionalnog ponašanja trenutnog Trumpovog ponašanja

Nisam u stanju konstruirati iole racionalno objašnjenje Trumpovih postupaka – ne samo jučer, nego i posljednjih mjeseci. Mogao se je, možda, nadati prekidu izbornoga procesa onemogućivanjem Kongresne potvrde Bidenova pobjede. No, ni ovako sastavljeni Vrhovni sud ne bi to mogao prihvatiti. Dakle, radi se, izgleda ipak, o nesuvislome teturanju očajnika (koji, međutim, i dalje raspolaže enormnom moći).

Kakva je sudbina Trumpa i njegove politike nakon tranzicije

Trump će zadržati dio utjecaja u javnosti SAD, ali će on opadati naprosto stoga što posvuda (a posebice tamo) ne vole gubitnike, a, uz to, Republikanska se stranka mora ubrzano udaljavati o njega kao političkoga simbola (jer izbori su svake dvije godine). Važnijima mi se, u osnovi, čine posljedice po ekstremnu desnicu u svijetu, jer Trump je bio njezin neupitni junak posljednjih godina. Zbog njegova otužnoga neuspjeha će biti znatno oslabljeni i Orban i Janša, i desno krilo AfD-a (s bitnim implikacijama po njemačku politiku), i dio poljskih, baltičkih (ali i latinoamerikanskih) desničara – sve do domaćih pristaša, poput Hodaka ili Vidović-Krišto. Osnova je ovoga slabljenja u tomu što je još jednom – uz neposredan prijenos – pokazano da ekstremna desnica nužno dospijeva u najmanju ruku do političkoga prostakluka (tj. nijekanja osnova demokratskoga ustroja) – s izglednim koljačkim implikacijama u nastavku ovakva trenda.

Postoji li mogućnost Trumpovog kaznenog progona nakon što izgubi imunitet

– Vjerujem da se Trump ozbiljno boji kaznenoga progona, ponajprije zbog poreznih makinacija – ovaj drugi proces bi bio potreban i svakako moguć, ali nije baš vjerojatan, jer implicira odviše političkih (dapače: svjetonazorskih) elemenata, kojih se amerikansko pravosuđe plaši, i može samo dodatno naglasiti podijeljenost društva.

Previous articleU Engleskoj dnevni broj mrtvih prešao 1000, London priprema poljsku bolnicu!
Next articleOcu 12 djece stigla kućica: Djeca su presretna! Svatko će imati kutak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here