Home Vijesti Pusić o EU izborima: Bilo bi logično da dođe do promjene na...

Pusić o EU izborima: Bilo bi logično da dođe do promjene na čelu SDP-a

74
0
39623a02 4ada 401d aa76 ad69b51d29c0
N1

Bivša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić, dala je svoje mišljenje o rezultatima europskih izbora na N1 televiziji . Pusić smatra da su rezultati izbora za Europski parlament (EP) očekivani, barem što se tiče Hrvatske.

Očekivani Rezultati za SDP

“Ima određenih poruka u rezultatima. SDP je u veljači imao podršku oko 13 posto, a najava Milanovića kao premijera podigla ih je na 26 posto, otprilike koliko su sada i dobili. S Borzan, Matićem i Piculom, ponovili su rezultat s prošlih izbora, što je indikativno za SDP,” izjavila je Pusić. Dodala je kako bi bilo logično da dođe do promjene na čelu stranke.

Niska Izlaznost na Europske Izbore

Pusić je također istaknula tradicionalno nisku izlaznost na europske izbore u Hrvatskoj, koja je bila niža i od očekivane. “Naši izbori slijedili su iza parlamentarnih izbora, što je sigurno utjecalo na izlaznost. Ljudi nisu sasvim sigurni što je EP, što izbore za EP čini nekom vrstom detaljnog ispitivanja javnog mišljenja,” rekla je Pusić. Dodala je kako je potrebna jača komunikacija s javnošću kako bi se povećala svijest o važnosti EP-a.

Promjene u Smjeru EU

Bivša ministrica ne očekuje značajne promjene u smjeru EU. “Na temelju sastava parlamenta ne, ali rezultati izbora služe kao indikator za državne članice. Pobjednici su definitivno Pučani, stranka desnog centra. U nekim državama, tvrda, ekstremna desnica postigla je bolje rezultate, što je očekivano,” poručila je Pusić.

Utjecaj Migracija i Zelenih Politika

Pusić je naglasila da su migracije važna tema koja je rezultat sporosti i pogrešne europske politike. “Ekstremno desne stranke koriste migracije kao instrument sijanja straha,” rekla je. Što se tiče zelenih politika, spomenula je snažan otpor poljoprivrednika kroz cijelu Europu, koji smatraju da se time otežava njihova proizvodnja i ekonomski status.

Refleksija Raspoloženja prema Domaćim Strankama

“Izbori za EP u velikoj mjeri reflektiraju raspoloženje prema domaćim strankama i liderima,” zaključila je Pusić. Smatra da desnica ne nudi bolja rješenja te da je važno promatrati kako će se situacija razvijati na nacionalnim izborima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here