Home Vijesti Putin potvrdio sto novih zakona, neki donose velike promjene u društvu

Putin potvrdio sto novih zakona, neki donose velike promjene u društvu

289
0

Integrirani zakon o ‘stranim agentima’
Ruske vlasti sada mogu označiti svakoga koga smatraju pod “stranim utjecajem” “stranim agentom” – čak i bez dokaza o primitku inozemnog financiranja. Osim toga, onima koji su na crnoj listi kao “strani agenti” sada je zabranjeno podučavati u državnim i općinskim školama, primati državnu financijsku potporu za kreativne projekte i prodavati robu i usluge državi. Što predstavlja “strani utjecaj” ostaje nejasno.

Proširena kaznena odgovornost za zločine povezane s ratom
Prelazak na neprijateljsku stranu u bilo kojem oružanom sukobu sada se smatra izjednačenim s izdajom i nosi kazne u rasponu od 12 do 20 godina zatvorske kolonije. Svaki ruski državljanin ili stanovnik koji sudjeluje u oružanim akcijama protiv ruskih interesa u inozemstvu također se može suočiti s do 20 godina iza rešetaka. Tajna suradnja sa stranim obavještajnim agencijama sada nosi kazne u rasponu od tri do osam godina zatvora.

„Posebne ekonomske mjere”
Ruska vlada sada ima pravo provoditi posebne ekonomske mjere tijekom “protuterorističkih i drugih operacija” u inozemstvu (kao što je tekuća invazija Ukrajine, koju Kremlj službeno naziva “specijalnom vojnom operacijom”). Takve mjere uključuju, na primjer, izravno upravljanje radnom snagom u određenim organizacijama — što znači da vlada može natjerati zaposlenike tvrtke da rade prekovremeno, kao i noću i vikendom. Vlada također može zabraniti tvrtkama da odbiju sklopiti ugovore o državnoj nabavi, uključujući sporazume o nabavi i nabavi u obrani.

Status branitelja za civile
Civili uključeni u takozvanu “specijalnu vojnu operaciju” Kremlja u Ukrajini sada će se kvalificirati za status veterana i socijalne beneficije. To uključuje radnike na održavanju, liječnike i druge stručnjake koji pomažu vojsci, kao i obrambene dopisnike koji pokrivaju neprijateljstva. Jednodnevni “poslovni put” u Ukrajinu sada je sve što je potrebno da biste se kvalificirali za veteranski status.

Prometne kazne za nepoštivanje zakona o slijetanju
Strani tehnološki divovi koji se ne pridržavaju ruskog “zakona o slijetanju”, koji od velikih IT tvrtki zahtijeva da uspostave potpuna predstavništva u Rusiji, sada se mogu suočiti s kaznama u iznosu do 10 posto ukupnog ruskog prihoda – ili do 20 posto za ponavljanje prekršaja. Do sada su tvrtke koje se nisu pridržavale “zakona o slijetanju” riskirale zabranu oglašavanja u Rusiji, kao i ograničenje prometa na webu ili blokiranje web stranica. Sve ove mjere ostaju na snazi.

Skrivanje podataka o ruskim rezervama
Kolike su ruske zlatne i devizne rezerve? Odgovor na ovo pitanje danas se smatra državnom tajnom. Ovaj konkretni prijedlog zakona usvojen je kako bi se međunarodnoj zajednici otežalo nametanje daljnjih sankcija: od početka invazije u veljači, Europska unija i Sjedinjene Države zamrznule su otprilike 300 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi. Od 8. srpnja, Ruska središnja banka procijenila je devizne rezerve zemlje na više od 572 milijarde dolara.

Suprotstavljanje ‘diskriminaciji’ ruskih medija
Ruski glavni državni odvjetnik sada može zabraniti strane medije kao odgovor na “neprijateljske” akcije poduzete protiv ruskih medija u inozemstvu. Novi zakon također dopušta glavnom državnom odvjetniku da oduzme medijsku dozvolu bilo kojem mediju za širenje “javno značajnih informacija” koje se smatraju nezakonitima ili opasnima ili informacija “koje izražavaju jasno nepoštivanje države”. Prestupnici koji prvi put postupe mogu se suočiti s tromjesečnom suspenzijom umjesto da odmah izgube medijske licence. Novinari će također odgovarati za ponovno objavljivanje informacija koje “diskreditiraju uporabu ruske vojske” ili sadrže pozive na ulične prosvjede.

Putinovi ‘novi pioniri’
Vladimir Putin potpisao je osnivanje novog, nacionalnog dječjeg i omladinskog pokreta po uzoru na organizaciju mladih pionira Sovjetskog Saveza. Pokret pod nazivom Velika promjena (na ruskom Bolshaya Peremena) bit će pod osobnom kontrolom predsjednika. Sudjelovanje bi trebalo biti dobrovoljno.

Štrožije kazne za mučenje
Prisiljavanje na svjedočenje i zlouporaba ovlasti uz primjenu mučenja sada se smatraju posebno teškim kaznenim djelima za koje je zapriječena maksimalna kazna do 12 godina zatvora. Ili, u slučaju smrti žrtve, do 15 godina zatvora. Novi zakon također uvodi pravni koncept “zastrašivanja”. U isto vrijeme, zakon je izazvao kritike aktivista za ljudska prava jer nisu dodali poseban članak o mučenju u ruski kazneni zakon.

Previous articleVečeras osvojen dobitak Joker 6 u iznosu od pola milijuna kuna!
Next articleDjevojčica (14) poginula tijekom vožnje u lunaparku u Danskoj. Ima i ozlijeđenih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here