Home Biznis Radnici skupljaju potpise za stečaj 3. maja

Radnici skupljaju potpise za stečaj 3. maja

1078
0

“Trećemajci traže odgovor – kad će biti plaće. Ne znamo kome vjerovati. Ako nemamo datum za isplatu plaća, nikome više ne vjerujemo, ni Vladi, ni Ministarstvu, a ponajmanje Upravi Uljanika”, kaže za N1 Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora.

Ako ne dobiju jasne garancije da će dobiti plaću, sutkinji će predložiti pokretanje stečajnog postupka, skupe li dovoljno potpisa radnika.

Podsjetimo, Trgovački sud u Pazinu pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d., a ročište radi očitovanja o prijedlogu i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 3. svibnja.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Financijska agencija (Fina), i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 28,2 milijuna kuna.

Trgovački sud u Pazinu rješenjem je za privremenog stečajnog upravitelja imenovao Damira Majstorovića iz Pule.

Rješenjem je stečajnom upravitelju naloženo ispitati postoji li razlog za otvaranje stečaja te ima li dužnik imovine za pokriće troškova stečajnog postupka. O tome će Majstorović sudu podnijeti izvješće najkasnije do 25. travnja.

Najnovije rješenje koje obuhvaća i matičnu kompaniju Uljanik grupe znači da je za tri važne tvrtke iz sastava Uljanik grupe pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvarenje stečajnog postupka.

U tijeku je prikupljanje humanitarne pomoći za radnike i njihove obitelji. Velika akcija prikupljanja najavljena je za danas od 15 do 17 na parkiralištu pored 3.maja u Rijeci.

Naime, krajem siječnja ove godine Trgovački sud u Pazinu je taj postupak pokrenuo nad Uljanik Brodogradilištem, a ročište o očitovanju o tom prijedlogu zakazano je za 29. ožujka.

Početkom siječnja, pak, Trgovački sud u Rijeci je pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a ročište koje je u tom postupku bilo zakazano za 26. veljače je odgođeno za idući tjedna, 12. ožujka.

I u ta dva slučaja prijedlog je podnijela Fina, i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. U slučaju Uljanik Brodogradilišta riječ je o iznosu od 75,8 milijuna kuna, a u slučaju 3. maja o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva Darko Horvat i danas je odgovarao na pitanja novinara vezano uz Uljanik, a tom je prilikom istaknuo da za sastanak sa sindikatima, ali i s Upravom Uljanika, odnosno Tomislavom Debeljakom, mora imati pripremljenu analitiku.

“Jer, ono što je sada na stolu, te brojke, ne izgledaju dobro. One su puno veće od onoga što je dosad uopće na papir bilo stavljeno. Moramo znati što su grijesi prošlosti, što je zatečeno stanje da bih ja onda mogao imati čist obraz i tražiti od gospodina Debeljaka bilo kakvu aktivnost vezanu uz nastavak brodogradnje”, rekao je Horvat.

Istaknuo je uz ostalo i kako će brojke o tome koliko bi u konačnici mogao koštati sanacijski proces i faza restrukturiranja u odnosu na eventualnu stečajnu proceduru, imati u sljedećih nekoliko dana te da će se tek tada vidjeti kakve su mogućnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here