Home Vijesti Rebalans proračuna usvojen, opozicija negodovala zbog više novca Galebu, a manje vrtićima

Rebalans proračuna usvojen, opozicija negodovala zbog više novca Galebu, a manje vrtićima

4141
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Rebalans riječkoga gradskog proračuna, kojim se proračun smanjuje 6,4 posto ili 51,3 milijuna kuna, prihvaćen je na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak većinom glasova. Iako je vladajućima nedostajao jedan vijećnik HNS-a koji je izostao sa sjednice zbog bolesti, potrebnu većinu pokrpala su tri dizača ruku iz redova ‘nezavisnih’ Milčić, Paliska i Dujmović Kosovac. Protiv su bili opozicijski vijećnici iz redova HDZ-a, HSP AS, PGS-a, Liste za Rijeku, Laburista i Akcije mladih

Gradonačelnik Obersnel uvodno je rekao kako se radi o tehničkom rebalansu, kojim je postojeći proračun uravnotežen s prihodima i rashodima, naglasivši kako je riječ o smanjivanju postojećeg proračuna za 6,4 % odnosno 51,3 milijuna kuna, i za taj iznos su smanjeni i rashodi. U prihodovnoj strani se osjećaju pozitivni efekti koji prate pozitivni trend na državnoj razini, što je dovelo do nešto biljeg ostvarenja prihoda od poreza, od onog koji je planiran.

Tea Čaljkušić Mance (HDZ) u raspravi se upitala zbog čega se rebalans donosi tek sad, dvadesetak dana prije donošenja proračuan za 2016. godinu. Ocijenila je da se gradske financije vode neozbiljno i neodgovorno, a upozorila i da se proračunom ne potiče poduzetništvo i gospodarstvo u dovoljnoj mjeri.
Smanjuju se iznosi za subvencije dječjim vrtićima i za djelovanje javne vatrogasne postrojbe a povećava iznos za održavanje broda ‘Galeb’ za pola milijuna kuna. Podržavamo aveti prošlosti i ruine a ne djecu, zaključila je.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) ističe kako u slučaju Galeb još nismo stigli ni do prvog koraka, a to je, po njemu, priznati da postoji problem koji je nastao kada je gradonačelnik odlučio kupiti brod, ne znajući što s njim. Osudio je smanjenje subvencija za dječje vrtiće u privatnom vlasništvu.
– Gradsko vijeće je proračunom za 2015. za tu namjenu osiguralo milijun kuna više nego prošle godine ali je gradonačelnik kasnijom odlukom spriječio podizanje iznosa subvencija. Upozoravali smo da će zbog toga na kraju godine u proračunu neiskorišteno ostati oko milijun kuna i to se sada dogodilo, ustvrdio je Švorinić koji je Obersnela prozvao za opstrukciju volje vijećnika nakon što je mimo izbora promijenio odnos snaga u Gradskom vijeću.

Nikola Ivaniš (PGS) je naveo da gradska vlast ni u jednom donošenju rebalansa dosad nije iskazala ni najmanju samokritiku pa tako i sad prebacuje odgovornost na procese raspisivanja natječaja za EU fondove. Gradski proračun se približava granici od 700 milijuna kuna, a za to je odgovoran gradonačelnik i gradska uprava, ustvrdio je.

Obersnel je, odgovarajući na kritike, kazao da Grad nema zakonsku obvezu subvencionirati rad privatnih vrtića. Naglasio je da se rebalans proračuna može donijeti do kraja godine te da se donosi kad se pokaže potreba za tim, a da do sada za to nije bilo potrebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here