Home Kolumne Riječani administraciju plaćaju 1500 kn/godišnje, gradski vijećnici najskromniji

Riječani administraciju plaćaju 1500 kn/godišnje, gradski vijećnici najskromniji

3285
0

Poznati aktivist i predavač matematike na Veleučilištu Velika Gorica Aleksandar Hatzivelkos odlučio je napraviti analizu potrošnje na općinsku administraciju i naknade za predstavnička tijela po glavi stanovnika diljem Hrvatske te je podatke počeo objavljivati na svom blogu.

karta_hrvatske_naknade_21
Naknade gradskim i općinskim vijećnicima po stanovniku
karta_hrvatske_place_2
Općinska i gradska administracija po glavi stanovnika

Iako se u stavci općinska/gradska administracija kod dijela JLS nalaze uračunate i plaće za zaposlene u predškolskom odgoju i vatrogastvu, a ne nalaze plaće zaposlenika u komunalnim društvima, podaci analize potvrđuju percepciju o potpuno neracionalnom ustroju lokalne samouprave čiji je broj do danas metastazirao na 556 općina i gradova. Ipak, dio brojki donosi i neke neočekivane zaključke. Matematička analiza odnosa broja stanovnika s plaćama zaposlenika u jedinicama lokalnih samouprava tako pokazuje kako se najrastrošnije općine i gradovi po glavi stanovnika nalaze u Istri i Kvarneru.

Na vrhu top liste najrastrošnijih gradova nalazi se Umag čija adminsitracija svakog stanovnika košta 2713 kuna godišnje, druga je Opatija s 2150 kuna zatim slijede Rovinj (2113), Krk (2086) i Mali Lošinj (1995). Visokoplasirana je i riječka administracija koja stanovnike Grada Rijeke košta oko 1.500 kuna godišnje. Ova analiza nije istražila i što stanovnici dobivaju za potrošeni novac, odnosno kojim sve resursima upravlja pojedina administracija ali  Hatzivelkos najavljuje još dva dijela analize koji će biti objavljeni iza prvog. U drugom dijelu će opisati matematički model kojim se potrošnja u jedinicama lokalne samouprave veže uz njihovu veličinu. U trećem, posljednjem dijelu biti će opisani simulirani efekti spajanja jedinica lokalne samouprave.

t1
Podaci za gradove u PGŽ

Analiza potrošnje kvarnerskim općina i gradova koju nam je Aleksandar Hatzivelkos ustupio pokazuje da je po kriteriju cijene po glavi stanovnika najskuplji gradovi Opatija i Krk, a najskuplje  općine  Brod Moravice i Kostrena. Najjeftiniji gradovi po glavi stanovnika su Bakar i Kaljevica te općine Jelenje, Mošćenička Draga i Viškovo.

Zanimljiva je i analiza koliko stanovnike pojedine jedinice lokalne samouprave koštaju političari u općinskim i gradskim vijećima, odnosno koliko novaca odlazi na njihove naknade i druge troškove rada predstavničkog tijela. Rekorderi u kategoriji kvarnerskih gradova su Cres i Delnice čiji političari u predstavničkim tijelima građane koštaju 182, odnosno 113 kuna godišnje. Uvjerljivo najmanje na naknade vijećnicima troši Grad Rijeka koji svakog Riječana koštaju  svega 24 kuna godišnje ili 2 kune svaki mjesec.

t2
Podaci za općine u PGŽ

U kategoriji kvarnerskih općina najskuplji političari dolaze iz Omišlja (230 kn/godišnje) i Kostrene (215 kn/godišnje), a najmanje se po glavi stanovnika troši na vijećničke naknade u Ravnoj Gori (42 kn/godišnje).(rd)

Previous articleRijeka protiv Sampdorije, Reggine i Konga
Next article‘Bijeli’ ponovno na okupu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here