Home Vijesti Riječanin sa Sirius Stara Tihomir Pavletić iz Krasice uskoro kod kuće

Riječanin sa Sirius Stara Tihomir Pavletić iz Krasice uskoro kod kuće

1346
0

Prvi časnik palube na brodu Sirius Star Tihomir Pavletić (1977.) iz Krasice kraj Rijeke, koji je zajedno s još 24 člana posade proveo gotovo dva mjeseca u zatočeništvu somalijskih pirata, javio se nakon oslobađanja broda obitelji i kratko poručio da je dobro, potvrdila je danas za Hinu njegova supruga Kornelija Pavletić.

Kazala je da, prema informacijama koje joj je prenio suprug, Sirius Star plovi prema matičnoj luci Dubai te da bi se on u toj luci trebao iskrcati s broda i uputiti prema Hrvatskoj. Još ne znamo kada ga točno možemo očekivati kod kuće, dodala je Kornelija Pavletić.

Somalijski pirati oteli su 15. studenoga prošle godine saudijski supertanker Sirius Star s 25 članova posade, a oslobodili su ga 9. siječnja ove godine, kad je plaćena otkupnina od tri milijuna dolara.

Sirius Star otet je oko 450 nautičkih milja od kenijskog grada Mombase i to je najveći brod koji su do sada oteli somalski pirati. Po tonaži je poput triju nosača zrakoplova, a dug je tri stotine metara te je natovaren s dva milijuna barela sirove nafte ukupne vrijednosti oko 100 milijuna dolara.

Među 25 članova posade su Britanci, Saudijci, Poljske, Filipinci i jedan Hrvat. Njegov identitet i dužnost na brodu nisu bili objavljeni kako bi se zaštitila obitelj.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske ocijenili su nakon oslobađanja Sirius Stara da je oslobađanje tog supertankera dobra vijest, ali da problem piratskih napada na moru time nije riješen i da ga treba trajno i cjelovito riješiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here