Home Vijesti Riječka opozicija kritizirala gradski proračun: Je li i Pelješki most primjer investicijske...

Riječka opozicija kritizirala gradski proračun: Je li i Pelješki most primjer investicijske politike?

1079
3

U današnjoj raspravi na Gradskom vijeću o izvršenju proračuna za 2009. te rebalansu proračuna za 2010. godinu i vijećnici Liste za Rijeku i PGS-a smatrali su kako je obrazloženje ostvarenja prihoda proračuna previše usredotočeno na vanjske utjecaje, kao što su makroekonomski pokazatelji, a premalo se govori o stanju gospodarstva u Rijeci i načinima njegova poticanja.


foto: rijeka.hr

Predstavljajući izmjene i dopune proračuna za 2010. godinu, gradonačelnik Obersnel kazao je kako su sredstva za pokriće manjka iz prošle godine planirana od prodaje dijela dospjelih nenaplaćenih potraživanja Grada s osnove zakupnine i komunalne naknade poslovnoj banci u iznosu od 50 milijuna kuna te povećanja prihoda od zateznih kamata za 2,9 milijuna kuna po osnovi očekivane naplate potraživanja od poduzeća “Torpedo” u stečaju.

Nikola Ivaniš (PGS) je istaknuo kako se naknada manjka proračuna iz 2009. godine ne bi trebala nadoknađivati prodajom potraživanja te istaknuo kako se za brod Galeb izdvaja previše sredstava – odnosno da brod ne bi trebalo sanirati u potpunosti i samo sredstvima proračuna, već bi možda treba prići djelomičnoj sanaciji te pronaći alternativne izvore financiranja, po uzoru na sanaciju najstarijeg trgovačkog broda na parni pogon koji se rekonstruira u Londonu.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) smatra kako je grad u najgoroj gospodarskoj situaciji u zadnjih 60 godina do čega su udruženim snagama dovele lokalna i nacionalna vlast
– Nama je potreban zaokret, a ne kontinuitet. Mi zaokreta nažalost u ovom dokumentu ne vidimo, a ne vidimo ga ni u ponašanju gradske vlasti koja se prošli mjesec zadužila dodatnih 40-tak mil. kn i još to nazvala dokazom investicijske politike, ustrdio je Švorinić uz tvrdnju kako je tzv investicijska politika Grada, ‘nova mantra koja nam se pokušava prodati’
– investicijska politika nije ulupavanje gradskih novaca u potrošnju ili u investicije koje dugoročno neće omogućiti bolje punjenje proračuna. Po toj logici je i Pelješki most – investicijska politika Vlade, misli Švorinić.

Vijećnici HDZ-a smatraju kako se previše štedi na djeci i invalidima, a s druge strane s rasipa novac, na po njima, u situaciji smanjivanja proračuna, nepotrebne projekte, kao što je izgradnja bazena za skokove u vodu. Tako je vijećnica Tea Čaljkušić-Mance (HDZ) istaknula kako su značajno smanjena sredstva za sanaciju umjetnih travnjaka na Kantridi i Podmurvicama, na što je gradonačelnik Obersnel istaknuo kako su sredstva smanjena u proračunu, jer će trošak za sanaciju, za koju je upravo održano otvaranje ponuda izvođača, pokriti Rijeka sport. (rd/rijeka.hr)

3 COMMENTS

  1. Živio Peljeski most i bazen za skokove u vodu!! Zivio i brod Galeb! sve za njih!!ostalo ne treba!

  2. valjda zbog tih silnih dugovanja grad ne može ni struju platiti pa zato sinoć javna rasvjeta na pola Korza nije radila

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here