Home Kolumne Rijeka u očima turista: Pleskavica, Cevap, and the Free Republic of Fiume.

Rijeka u očima turista: Pleskavica, Cevap, and the Free Republic of Fiume.

644
2

Općepoznata je činjenica da ćemo sliku o nama samima najobjektivnije saznati od promatrača koji nas gleda sa strane. Autor putopisne reportaže koja se bavi našim gradom živi u Budimpešti, a u Rijeci je boravio u srpnju ove godine. Njegove impresije su u potpunoj suprotnosti sa slikom koja se o riječkom ‘urbanom turizmu’ plasira za domaću upotrebu. Tko zna, možda i ovaj tekst odgovornima u Rijeci pomogne da shvate zašto je vozač turističkog autobusa najusamljenija osoba u gradu, zašto je ionako skromni broj noćenja u Rijeci u padu u odnosu na prošlu godinu ili zašto je gradonačelnikova fraza o urbanom turizmu na kraju ostala samo – fraza.

”Rijeka, današnja glavna hrvatska luka, nekad se zvala Fiume i bila je Austro-ugarska luka. Rijeka je poznata kao tvrdoglavo neturistički grad kojeg zaobilazi svaki turistički vodič ikad napisan o Hrvatskoj. Riječ je o radničkoj i lučkoj metropoli koja se smjestila tik uz more pa ako ste u Rijeku došli zbog plaža, otiđite negdje drugdje. S druge strane, riječ je o jednoj od najfascinantnijih i najjedinstvenijih destinacija na hrvatskoj obali koju nitko nikad ne posjećuje. Posjet Rijeci nije jednostavan. Rijeka ne očekuje goste te je smještaj oskudan i skuplji nego u turističim mjestima uz more. Sve ostalo, uključujući hranu i začuđujuće živahan noćni život, je mnogo jeftinije.

No, kome treba noćni život kad je život na ulici tako bogat. Naišli smo nekakav festival u parku na kojem su sudionici bili maskirani u životinjske likove i klaunove, a natjecatelji su zaranjali u sapuničavu vodu pokušavajući uhvatiti banane i osvojiti nagrade. Nadrealno, da, no nadrealno u stilu talijanskog filma iz 60-ih.

Nakon što je od 1466. bila pod vlašću Habsburgovaca, Rijeka je 1870. došla pod vlast Mađara. Iako je stanovništvo većinom bilo hrvatsko i talijansko, prosperitetna mađarska srednja klasa udomaćila se ovdje u periodu prije Prvog svjetskog rata. 1912. je u Rijeci kao Giovanni Czermanik rođen Janos Kadar, budući mađarski komunistički političar. Nekadašnji gradonačelnik New Yorka Fiorello LaGuardia radio je u američkom konzulatu u Rijeci 0d 1904. do 1906. Navodno je i igrao za lokalni nogometni klub.

Mađari su skloni nostalgiji zbog „gubitka Fiume“, jedine morske luke koju su ikad kontrolirati. Za grad su stvari krenuli na gore nakon Prvog svjetskog rata. Nakon kratke talijanske okupacije, u studenom 1918. francuske, britanske i američke trupe okupirale su grad. Italija je polagala pravo na Rijeku na temelju činjenice da su Talijani bili najbrojniji narod u gradu. Većinu ostalog stanovništva činili su Hrvati koji su bili većina u okolici Rijeke, uključujući susjedni Sušak. 10. studenog 1919. Austro-ugarska je prestala postojati.

Dva dana kasnije, paravojne talijanske nacionalističke snage predvodjene piscem Gabrieleom d’Annunziom preuzele su kontrolu nad gradom. Naposlijetku su Italija i Jugoslavija potpisale Rappalski sporazum kojim je Rijeka postala slobodna država. 1924. su Rijeku okupirali talijanski fašisti te je Jugoslaviji priključena tek 1947. Rezultat svega jest da Istra danas izgleda kao izgubljeni dio talijanskog krajolika, a Rijeka danas nije ništa do funky talijanska luka u kojoj se samo pukim slučajem govori hrvatski.

U Rijeci se najbolje može osjetiti spoj talijanske i balkanske kuhinje. Rijeka nije turisticki grad te smo mjesto gdje ćemo večerati odabrali po metodi „koliko nasmijanih obitelji jede ovdje?“. A ljudi su nasmijani jeli u prepunoj pečenjari koja nudi ćevape i pljeskavice dok je tik do nje zjapio prazan tapas bar kojeg svesrdno preporučuju naši kolege iz vodiča Time Out Travel. Tapas bar je bio prazan. Pečenjara je bila puna. Teška odluka.

I još koja riječ za kraj. Hrvatska još uvijek ne poštuje pravila EU što se tiče međunarodnih znakova na tablama. Kao što se vidi iz gore priloženog:”

 

Policajcima se zabranjeno igrati na mjestima za piknik

znak koji vam savjetuje da napustite vašeg
invalidnog člana obitelji kotrljajući ga u more

Originalni tekst na horinca.blogspot.com

2 COMMENTS

  1. Turisticka zajednica grada Rijeke sta je to?
    Kako je ljepo dobivati placu a godinama ne pokazivati nikakve rezultate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here