Home Vijesti Svi oteti pomorci na supertankeru su dobro, počeli pregovori

Svi oteti pomorci na supertankeru su dobro, počeli pregovori

1227
0

Supertanker natovaren naftom vrijednom 100 milijuna dolara, koji su u nedjelju oteli somalijski pirati, doplovio je do obale sjeverne Somalije. Tanker se nalazi u malom ribarskom mjestu Eyl, kojim se koriste somalijski pirati koji su ove godine oteli više desetaka brodova u Adenskom zaljevu i Indijskom oceanu.

Otmica se dogodila unatoč međunarodnim akcijama slanja ratnih brodova u to područje kako bi se zaštitio jedan od najprometnijih svjetskih pomorskih pravaca. Pretpostavlja se kako su somalijskim piratima pomogle i druge kriminalne skupine, možda jemenske i nigerijske, s obzirom na udaljenost od Somalije i veličinu broda.

Na saudijskom supertankeru nalazi se 25-člana posada među kojima su državljani Velike Britanije, Saudijske Arabije, Poljske, Filipina, te jedan Riječanin. Njegov identitet i dužnost na brodu nisu objavljeni kako bi se zaštitila obitelj.

Oteti Sirius Star, koji je tri puta veći od nosača zrakoplova u vlasništvu je saudijskog naftnog diva Aramco, može ukrcati i do dva milijuna barela nafte, a plovi pod liberijskom zastavom. Tanker je plovio prema Sjedinjenim Državama oko Rta dobre nade na jugu Afrike. Riječ je o jednom od najprometnijih pravaca za izvoz nafte iz Perzijskog zaljeva. (HRT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here