Vijesti

SDP popustio IDS-u: Prihodi lokalne samouprave rastu s 10 na 25 posto!

SDP popustio IDS-u: Prihodi lokalne samouprave rastu s 10 na 25 posto!

Press IDS - 1 - Boris Mileti_ - 17.11.2015.„IDS je proteklih dana usuglasio sa SDP-om platformu za decentralizaciju Hrvatske i potpisao sporazum o decentralizaciji i realizaciji ključnih projekata u Istri i Primorju“, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj konferenciji za medije u Puli.
Predsjednik IDS-a istaknuo je da su potpisani sporazumi još jedan uspjeh IDS-a, kojima još jedno pokazuje svoju vjerodostojnost, ali i činjenicu da je na nacionalnoj razini uspio nametnuti decentralizaciju kao ključnu temu i najvažniju politiku koja iduća Vlada RH mora provesti.
– Decentralizacija je za nas ključ razvoja Hrvatske i polazna osnova za naše daljnje djelovanje, istaknuo je Miletić.
Naglasio je da je „platforma o decentralizaciji i ključnim projektima u Istri i Primorju prvi korak i ključni preduvjet u postizanju konačnog postizbornog dogovora između SDP-a i IDS-a“ te je napomenuo kako će se prije postizanja konačnog dogovora i formiranja Vlade točke iz Platforme do kraja konkretizirati i operacionalizirati.
– Platforma je polazna osnova za sve sljedeće konkretne korake i mjere koje vode prema potpunoj decentralizaciji zemlje, kazao je predsjednik IDS dodajući da ključne smjernice Platforme mogu biti sažete u tri cjeline:
– Prva točka jest svakako status Istre kao samostalne regije, druga točka jesu konkretne mjere decentralizacije od kojih bih izdvojio povećanje prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave povećaju s 10% na 25% u naredne dvije godine i prenošenje ovlasti s države na lokalnu razinu od kojih bi posebno izdvojio poljoprivredno, šumsko i turističko zemljište kao napuštene vojne zone gdje bi država zadržala kontrolni mehanizam.
– Treća točka jest realizacija ključnih projekata u Istri i Primorju koja uključuje dogovor o dovršetak punog profila Istarskog ipsilon, dovršetak izgradnje Opće Bolnice u Puli kao i opremanje te dovršetak izgradnje sveučilišnog kampusa Jurja Dobrile u Puli.
Miletić je naposljetku kazao kako IDS zanimaju samo konkretne mjere i konkretni potezi koji će dati novi zamah gospodarstvu u cijeloj zemlji i osigurati brzi razvoj Istre i cijele Hrvatske te je zaključio:
– Ovaj prvi korak u dogovorima nije „bijanko papir“, a mi ćemo cijelo vrijeme pratiti napredak i realizaciju budućeg operativnog plana za decentralizaciju zemlje i također će se ovom Platformom riječi početi provoditi u djelo, odnosno početi ćemo ostvarivati „Pravo na svoje“.
Platformu o decentralizaciji i ključnim projektima u Istri i Primorju prihvatilo je predsjedništvo IDS-a na sinoć održanoj sjednici te SDP.
Budući da je postignut konkretan dogovor i potpisan pismeni sporazum o svim pitanjima koja su predstavljala IDS-ov uvjet za podršku lijevoj koaliciji, Predsjedništvo IDS-a odlučilo je dati podršku SDP-u za sastavljanje nove Vlade.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.