Home Vijesti  Šefica američkih obavještajaca prognozirala Putinove iduće korake u Ukrajini: Ovo ne izgleda...

 Šefica američkih obavještajaca prognozirala Putinove iduće korake u Ukrajini: Ovo ne izgleda dobro…

162
0

Avril Haines, ravnateljica nacionalne obavještajne službe u SAD-u, osvrnula se na rat u Ukrajini, iznoseći pri tome prilično sumornu perspektivu.

“Procjenjujemo da se predsjednik Vladimir Putin priprema za dugotrajni sukob u Ukrajini tijekom kojeg namjerava postići ciljeve i izvan Donbasa. Ocjenjujemo da se Putinovi strateški ciljevi vjerojatno nisu promijenili, što sugerira da je odluka iz ožujka o preusmjeravanju ruskih snaga na Donbas samo privremena”, kazala je Haines.

Ona ističe da su Putinovi kratkoročni ciljevi zauzimanje Luhanska i Donjecka plus tampon zone oko njih te okruživanje ukrajinske snage u tom dijelu zemlje sa sjevera kako bi se konsolidirala kontrola nad kopnenim koridorom prema Krimu, prenosi The Guardian. Haines navodi i da Putin svakako želi zadržati kontrolu nad Hersonom.

Američki obavještajci također vide naznake da Putin želi proširiti kopneni koridor sve do Pridnjestrovlja, regije Moldavije kontrolirajući tako cijelu ukrajinsku obalu Crnog mora. Međutim, Haines smatra da će se Putin suočiti s teškim zadatkom u pokušaju da ostvari te ciljeve.

“Moguće je da će se predsjednik Putin okrenuti drastičnijim sredstvima, uključujući uvođenje izvanrednog stanja, preusmjeravanje industrijske proizvodnje ili eskalacija vojne akcije kako bi oslobodio resurse potrebne za postizanje svojih ciljeva, ako se sukob bude odugovlačio ili ako bude smatrao da Rusija gubi u Ukrajini”, istaknula je.

Haines se također osvrnula na prijetnju da bi rat u Ukrajini mogao postati nuklearni. Općenito, američki obavještajci vjeruju da bi Moskva mogla prijetnje učiniti eksplicitnijima, ali ne bi upotrijebila nuklearno oružje ako ne vjeruje da je njegov režim ugrožen.

“Vjerujemo da Moskva nastavlja koristiti nuklearnu retoriku kako bi odvratila Sjedinjene Države i Zapad od povećanja pomoći Ukrajini i da bi odgovorila na javne komentare SAD-a i NATO saveznika koji sugeriraju proširene ciljeve Zapada u sukobu. A ako Putin shvati da Sjedinjene Države ignoriraju njegove prijetnje, mogao bi pokušati signalizirati Washingtonu povećanu opasnost svoje potpore Ukrajini organizirajući još jednu veliku nuklearnu vježbu koja uključuje veliko raspršivanje mobilnih interkontinentalnih projektila, teških bombardera i strateških podmornica. Inače, i dalje vjerujemo da bi predsjednik Putin vjerojatno odobrio upotrebu nuklearnog oružja samo ako bi uočio egzistencijalnu prijetnju ruskoj državi ili režimu. Ali, ostat ćemo na oprezu i nadzirati svaki aspekt ruskih strateških nuklearnih snaga. Uz ovako visoke napetosti, uvijek postoji povećani potencijal za pogrešnu procjenu, nenamjernu eskalaciju, za koju se nadamo da će naši podaci pomoći u ublažavanju”, kazala je Haines.

Previous articlePoslije poskupljenja goriva, Hrvatima se nude alternative za putovanja: Evo koji način prijevoza je najjeftiniji!
Next articleMisteriozna smrt Putinovog oligarha: Našli ga mrtvog kod dva šamana, tvrde da su ga liječili od mamurluka otrovom za žabu?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here