Home Vijesti Šefica Seizmološke službe: Bilo je nekoliko naknadnih potresa nakon prvog na Krku

Šefica Seizmološke službe: Bilo je nekoliko naknadnih potresa nakon prvog na Krku

130
0
Screenshot: N1

Šefica Seizmološke službe Ines Ivančić rekla je danas da su nakon jakog potresa magnitude 4.8 na Krku zabilježeni i slabiji naknadni potresi pa seizmolozi što prije idu na teren kako bi dobili što više podataka o ovom i inače seizmički aktivnom području.

Magnituda potresa kod Drage Bašćanske na Krku iznosila je 4.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva europske makroseizmičke ljestvice (EMS). Potres je bio plitak, što je karakteristično za hrvatske potrese, a bilo je i nekoliko naknadnih potresa, rekla je Ivančić za Hinu.

Najjači naknadni potres bio je magnitude 2.6, tri su bila magnitude oko 2, a desetak ih je bilo magnitude iznad 1.

“Kada se dogodi ovakav potres kod kojeg očekujemo da će biti i naknadnih, vrlo je važno postaviti instrumente koji bilježe svaku trešnju. Ti podaci su jedini način da zapravo saznamo što se događa u unutrašnjosti”, objasnila je.

Nemamo eksperimente pa moramo u što većoj mjeri uhvatiti svaku trešnju, svako gibanje kako bismo mogli znati što više o rascjepnoj zoni i uzrocima potresa koji se događaju kod nas, dodala je Ivančić. Seizmolozi će instrumente koji su dobiveni u sklopu novog projekta CROSSNET postaviti na Krk i okolicu.

Previous articleLet 3 o slovenskim predstavnicima na Eurosongu: Zgodni dečki, možda ćemo imati grupni seks
Next articleSammir nakon objave Dinama: A gdje sam ja? Sve je to velika laž. Lažovi, sram vas bilo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here