Home Vijesti Slaven Tolj: Potrudit ćemo se ponovno postaviti Kožarićevu instalaciju

Slaven Tolj: Potrudit ćemo se ponovno postaviti Kožarićevu instalaciju

918
0

Ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj u nedjelju je osudio uništenje umjetničkog rada Ivana Kožarića “Stog sijena” postavljenog na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u Rijeci te je najavio da će se potruditi da se ta instalacija ponovno postavi.

“Žao mi je što je uništen Kožarićev rad. Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju, ” naveo je Tolj u priopćenju za medije.

Ističe da je Kožarićev rad bio dio programske cjeline “Doba moći” te da je njegov smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. Dodaje da su i komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bile su dobri, kritični, zanimljivi, ozbiljni, pa i duhoviti.

“No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.”

Tolj je naveo da će teme koje će u programskom pravcu “Doba moći” donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture biti ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo te da je ovo, nažalost, jedan od takvih trenutaka.

“Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju.”

Tolj je još naveo da je muzej u kontaktu s obitelji Ivana Kožarića, koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. “Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti,” istaknuo je Slaven Tolj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here