Home Mozaik Novinari najuglednijih svjetskih medija posjetili Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture

Novinari najuglednijih svjetskih medija posjetili Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture

557
0

Od 8. do 12. siječnja u Hrvatskoj je boravilo šezdesetak međunarodnih novinara iz Bruxellesa u sklopu posjeta predstavnika medija državi predsjedateljici na početku predsjedanja Vijećem Europske unije. Podsjetimo, od siječnja Hrvatska po prvi puta predsjedava Vijećem Europske unije.Ovim predsjedanjem istaknut će se hrvatski doprinos djelovanju i razvoju EU, no to je ujedno i prilika za dodatnu vidljivost Rijeke i projekta Europske prijestolnice kulture.

Novinari koji rade za neke od najutjecajnijih svjetskih medija poput New York Timesa, The Guardiana, Radio Francea, AFP, FAZ, Timesa, Daily Telegrapha, Euronewsa i drugih pokazali su veliki interes za EPK projekt, pa ih je većina, njih nešto više od 40, posjetila i Rijeku koja svečanim otvorenjem u riječkoj luci 1.veljače obilježava početak godine u kojoj će nositi ovu prestižnu titulu.

U Rijeku su s njima stigli i njihovi domaćini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova: veleposlanik i načelnik Sektora predsjedanja EU 2020 RH, Gordan Markotić, voditelj Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti, Sanjin Soldatić, zamjenica voditelja Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti, Željana Mićić Knežević, kao i četveročlani medijski tim Stalnog predstavništva MVEP u Bruxellesu.

Delegaciju novinara je u jutarnjim satima u najvećem kulturnom gradilištu u Hrvatskoj, nekadašnjem tvorničkom kompleksu Rikard Benčić, a budućem Art kvartu, dočekao pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar.
Nakon razgledavanja buduće Dječje kuće i Gradske knjižnice, te unutarnjeg obilaska Palaće šećera i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, predstavnici medija uputili su se u RiHub, gdje im je direktorica partnerstva i komunikacija RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota, predstavila program riječke Europske prijestolnice kulture. Bogati i raznovrsni program Rijeke 2020 tako će uključivati više od 600 događaja za sve generacije – od izložbi ranih radova Gustava Klimta,Nepoznati Klimt: ljubav, smrt, ekstazai Balthazargrad kao prve velike izložbe posvećene profesoru Balthazaru, preko nastupa opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, festivala svjetski poznate kazališne atrakcije Needcompany, pa do rock koncerta benda Compressorhead sastavljenog od robota koji uživo sviraju prave instrumente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here