Home Vijesti Slovenski mediji: Hrvatska je preko noći postala zemlja s desecima tisuća stranih...

Slovenski mediji: Hrvatska je preko noći postala zemlja s desecima tisuća stranih radnika

184
0

Imigranti uživaju osnovna prava i sigurnost, ali ne i iste mogućnosti kao u drugim zemljama srednje i istočne Europe, piše Delo

Otvaranje granica i mogućnost odlučivanja bez posebnih ograničenja u kojoj članici EU želimo živjeti i raditi, a mladi se školovati, svakako su među najvažnijim, ako ne i najvažnijim, prednostima ulaska Hrvatske u EU za hrvatske građane. No, pokazalo se, ne nužno i za Hrvatsku, koja nije bila spremna na tektonske promjene i koja ih tek sada počinje prihvaćati i regulirati.

U proteklih deset godina Hrvatsku je napustilo najmanje 400.000 ljudi, uglavnom u dobi od 20 do 45 godina, što je izazvalo velike potrese na tržištu rada. Bez useljeničke i integracijske politike Hrvatska se otvorila radnicima iz trećih zemalja, koji su vidjeli priliku za ulazak u najbogatiji i socijalno najosjetljiviji dio svijeta. U samo nekoliko godina Hrvatska je od nacionalno homogene zemlje postala država s desecima tisuća stranih radnika, a tek sada počinje uspostavljati pravni i strateški okvir za osiguranje dostojanstvenih uvjeta života i rada.

Najviše radnika potrebno u turizmu

Hrvatski hotelijeri u ovogodišnjoj turističkoj sezoni u odnosu na 2022. očekuju 10 posto veći prihod i 10 posto veći manjak radnika, pokazalo je istraživanje tvrtki koje upravljaju s ukupno 297 objekata, odnosno 31 posto svih hotela i kampova. u Hrvatskoj.
Anketu među hotelijerima o očekivanjima u turizmu u 2023. godini, u koju je uključen i Hrvatski turistički savez, prošli su tjedan predstavili Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i konzultantska kuća Deloitte.

“Inflacija je i dalje prisutna, a tvrtke smatraju da će povećanje troškova teško prenijeti na kupce. Ipak, očekuju da će se rast potražnje odraziti i na veće prihode. 54 posto ispitanika očekuje povećanje primanja od 10 posto, a 36 posto više od 10 posto“, objavio je rezultate istraživanja direktor UPUHH-a Bernard Zenzerović.

Povećanje plaća najavilo je 98 poslodavaca
Prema njegovim riječima, ove će turističke sezone manjkati oko 60.000 radnika, što je 10 posto više nego lani. Hotelijeri procjenjuju da će se od 20.000 do 25.000 tih radnika naći u Hrvatskoj, dok će se ostali naći u inozemstvu, uglavnom u Nepalu, Indiji i na Filipinima.

Poslodavci u turizmu procjenjuju da će se 60 posto stranih radnika koji su u prošlogodišnjoj turističkoj sezoni radili u Hrvatskoj vratiti i ove godine. (n1)

Previous articleMarco Cuccurin se pohvalio novom tetovažom iza koje stoji važna poruka
Next articleDjed otvorio ormarić, a tada mu je skoro srce stalo: Nije očekivao da će ovo naći u njemu, je li moguće?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here