Home Biznis Slovenski Triglav pregazio Vojkovićevu Croatiju osiguranje

Slovenski Triglav pregazio Vojkovićevu Croatiju osiguranje

227
1

Ostanak Hrvoja Vojkovića na čelu Croatia osiguranja (CO) pravda se i tvrdnjama da je riječ o uspješnom menadžeru koji dobro vodi tu državnu tvrtku. Međutim, kad se usporedi poslovanje CO-a u zadnjih pet godina s izravnim konkurentom, slovenskim Triglavom, to baš i ne drži vodu. Prema analizi koju je napravio Business.hr, jasno je da je, otkako je Vojković na čelu CO-a, znači od kraja 2004. godine, kompanija izgubila primat u regiji, gubi udjele i na domaćem tržištu, a uvjerljivo je posljednja po efikasnosti poslovanja.

Hrvatski državni osiguravatelj zaključio je 2008. sa 498,5 milijuna eura premije i 34,5 posto tržišnog udjela. Istodobno je premija najvećeg slovenskog osiguravatelja Triglava iznosila 1,02 milijarde eura, a udio na matičnom tržištu 43,1 posto.

Samo prije šest-sedam godina situacija je bila obrnuta. Triglav je prema CO-u bio osiguravajući ‘kućerak’ koji je s podsmjehom, piše Business.hr, dočekan u Hrvatskoj kad se 2002. prijavio na privatizacijski natječaj CO-a.

Od 2005. do 2008. premija Triglava je porasla 61,8 posto, sa 633 milijuna na 1,024 milijarde eura. U istom je razdoblju premija CO-a porasla 22 posto, sa 400 na 498 milijuna eura.

U odnosu na ostvareni učinak iz 2007, u 2008. godini CO je povećao premiju za 20 milijuna eura, a tržišni je udio pao 0,7 posto. Istodobno je Triglavu premija porasla 45 milijuna eura, a tržišno proklizavanje iznosilo je 0,1 posto.

Niti u regiji CO nije uspio pratiti fleksibilne i energične Slovence. Izvan Hrvatske CO je ozbiljniji igrač samo u BiH, dok je Triglav razgranat u svim zemljama bivše Jugoslavije, a probio se i na tržište Europske unije, u Češku i Slovačku.

Dionica Triglava, koji je također u većinskom državnom vlasništvu, jedna je od najtraženijih na Ljubljanskoj burzi. S druge strane, dionicama CO-a samo se sporadično trguje.

Jedino u čemu se dvije kompanije mogu uspoređivati, piše Business.hr, jest rast broja zaposlenih. Od 2005. do početka 2009. broj zaposlenih u Triglavu povećan je za 1.771, a istodobno je broj radnika u CO-u porastao za 1.340. S tim da je slovenski državni osiguravatelj od 2005. u ekspanziji, dok je širenje Croatia osiguranja zaustavljeno. (tportal)

1 COMMENT

  1. možda na ovaj način ?

    Revizija otkrila nepravilnosti u celjskom Triglavu

    Unutarnja revizija poslovanja u područnim jedinicama Zavarovalnice Triglav u Celju je otkrila više nepravilnosti pri sklapanju polica osiguranja, doznaje se iz pouzdanih izvora.

    Revizija je naznačila potencijalnu umiješanost cjelokupnog menadžmenta celjske područne jedinice, zbog čega je uprava Triglava odlučila oduzeti ovlaštenja direktoru iste Janislavu Kobalu i njegovom pomoćniku Janku Kosu. U Triglavu samo navode da su za ’’vođenje područne jedinice privremeno ovlastili Borisa Žnidariča’’, savjetnika uprave Triglava.

    Revizija još nije dovršena, stoga zasad nije poznata eventualna šteta po osiguravajuće društvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here