Home Vijesti Smrdi od Klane do Kantride…

Smrdi od Klane do Kantride…

1779
2

Nezadovoljstvo građana zbog nesnosnog smrada koji se širi s deponija Viševac i Marišćina počinje poprimati obrise pobune. Sinoć se velik broj nezadovoljnika okupio u Marčeljima koji su najugroženiji budući da se novi deponij nalazi na svega stotinu metara zračne linije od prvih kuća. Prema izvještajima građana na facebook grupi najgora situacija je od križanja za Studenu do križanja u Srokima. Zbog vjetra koji je jučer puhao prema moru u smjeru jug-jugoistok smrad sa starog deponija Viševac se osjećao na Zametu te na Kantridi koja je oko 3-4 kilometra zračne linije udaljena od starog deponija.


Lokacija novog (žuto) i starog (crveno) odlagališta

Građani se osim u Marčeljima okupljaju i na društvenim mrežama. Ogorčeni su na lokalne političare čija je dugogodišnja nesposobnost i nedjelovanje po pitanju rješavanje problema otpada dovela do sadašnje situacije. Posebno na piku imaju općinskog načelnika Gorana Petrca za kojeg tvrde da ih je prodao, ARS-ovca Milivoja Brozinu za kojeg smatraju da je kumovao aktualnoj lokaciji kako bi sačuvao lovno područje Nove i Dolčine te riječkog gradonačelnika koji je umjesto smirivanja situacije bahatim izjavama još više razljutio mještane. Obersnel se naime začudio prosvjedima u situaciji u kojoj će stvar biti rješena za mjesec-dva te se pohvalio najvišim ekološkim standardima koje ispunjava Marišćina.


Marišćina

Takve poluinformacije su nažalost daleko od istine. Unatoč projekta teškog 49,3 milijuna eura, od čega gotovo polovina sredstava dolazi iz fondova Europske unije, Marišćina je još godinama udaljena od prve faze u kojoj bi na novom odlagalištu trebao startati postrojenje za razvrstavanje otpada (tehnologija od koje su u EU već odavno odustali). Do tada su lokalni političari izmislili nultu fazu u kojoj će Marišćina biti obično smetlište na koje će biti dovožen otpad pakiran u balama koje očito nisu dovoljna zaštita od nesnosnog smrada koji se ovih dana širi Rijekom i okolicom.(rd; foto: lokalpatrioti-rijeka.com)

2 COMMENTS

  1. lijepo vam piše, 50 milijuna eura a nitko ne zna tko to kontrolira, nekakav aparatčik koji je potplaćen od strane izvođača koji su podobnici trenutne vlasti – gdje je nestao civilni nadzor, gdje je skupina građana Marišćine koja će tražiti na uvid dokumentaciju i da im se pokaže in situ gdj je novac potrošen. Pa kad vidite da je za 15 milijuna eura izliven jedan betonski zid, pa onda kad pitate vještake sudske pa kad vam vještak kaže da je maksimalna cijena takvog zida sa svim troškovima manje od milijun eura onda će te se zapitati tko je tu glup, netko je spremio u džepove 14 milijuna a vama priča priče.

    Al eto, vi organizirajte grupe po fejsu – teško se nać u mjesnom odboru i napraviti zapisnik te ga proslijediti nadležnima i tražiti uvid u utrošena sredstva i izvedene radove.

  2. Puno toga smrdi u Općini Viškovo, a kao i obično smrdi od glave
    Strašno, u toku je perfidna igra eko mafije: s jedne strane “pumpaju ” se stanovnici Marčelja koji ne žele bale odložene na ledini Marišćine (kojih je usput 10 x manje nego na Viševcu) i obećano im je od čelnika Čistoće i općine Viškovo da će se bale odlagati u kasete u koje fizički, dosad proizvedene bale, ne mogu stati. Što nam slijedi Bale će se slijedeće tri godine “proizvoditi ” na Viševcu – na otvorenom se prostoru na hrpu koja nikad ne nestaje istovaruje smeće i nesnosno smrdi potom se grabi i gura u nekakvu balirku i na pritisak Marčelja ( gdje usput rečeno žive svi čelnici općine Viškovo) odlagat će se na Viševcu jer tko “šiša” građane 2. reda u Marinićima, bitno je da ne smrdi finim nosovima zapadnom djelu općine Viškovo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here