Home Vijesti Spas u zadnji čas: Ukrajini stižu stotine tisuća granata!

Spas u zadnji čas: Ukrajini stižu stotine tisuća granata!

243
1
GHb1M30WgAAa8LZ
📷: Serhii Mykhalchuk

Nekoliko europskih zemalja trenutno je u procesu nabave velikih količina topničkih granata kalibra 122 milimetra iz inozemstva s namjerom da ih doniraju Ukrajini. Ovaj korak dolazi kao odgovor na eskalaciju ruske ofenzive i potrebu da se Ukrajini pruži podrška u trenutku kada se suočava s nedostatkom streljiva.

Prema izvještaju portala Defense News., ovaj potez će biti od velike pomoći Kijevu koji se bori s nedostatkom streljiva za svoje topništvo. Najnoviji vojni paket za Ukrajinu, koji je najavila njemačka vlada, uključuje više od 120.000 topničkih projektila sovjetskog kalibra. Isporuke su financirane javnim sredstvima i dolaze iz industrijskih zaliha.

Njemački list Der Spiegel izvijestio je da su granate naručene iz Bugarske, jednog od glavnih proizvođača ove vrste streljiva u Europi. Mark Cancian, viši savjetnik za međunarodni sigurnosni program u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, ističe važnost nabavke ovog streljiva za Ukrajinu, s obzirom na to da većina ukrajinskog topništva koristi granate sovjetskog kalibra.

Češka također aktivno sudjeluje u ovom procesu nabavke, a predsjednik Petr Pavel je izjavio da je njegova vlada uspjela locirati gotovo milijun granata iz inozemstva, uključujući 800.000 kalibra 155 mm i 300.000 kalibra 122 mm. Očekuje se da će ovo streljivo biti brzo dostavljeno Ukrajini uz podršku drugih saveznika.

S obzirom na trenutnu eskalaciju sukoba i nedostatak streljiva u Ukrajini, nabava ove municije ima ključnu ulogu u osiguravanju sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga da se odupru ruskoj ofenzivi.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here