Vijesti

Spas za žrtve Energa? Zbog pogreške u pravilniku računi umanjeni sto puta?!

Spas za žrtve Energa? Zbog pogreške u pravilniku računi umanjeni sto puta?!

grijanje3Inženjer matematike Aleksandar Hatzivelkos s Veleučilišta u Velikoj Gorici objavio je na svom blogu bizarnu grešku u Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju koji je na snazi od 1. rujna. Ako je Hatzivelkos u pravu, računi za toplinsku energiju bi se korisnicima koji su ugradili razdjelnike trebali smanjiti za 99 posto!
Kako, piše Hatzivelkos na svome blogu, stvar je u pažljivom čitanju sitnih slova. Pravilnik, naime, sadrži jedan matematički nepismeno složen stavak koji omogućava svim građanima Republike Hrvatske koji u stanovima imaju ugrađene razdjelnike topline, plaćanje sto puta manjega računa od dosadašnjih iznosa.
Hatzivelkos kaže kako se ne šali i tvrdi, ‘ako ste do sada plaćali račun od 500 kuna, sada bi ga trebali platiti 5 kn.’
On pojašnjava da u članku 9. stavak 2. i članku 10. stavak 2. propisuje se da formula-obrac48dun

 

Veličina UR iz stavka 1. ovoga članka može iznositi najmanje 50%, a najviše 90%.
To znači da je vrijednost veličine UR, broj između 0,5 i 0,9.
Na temelju toga se određuju veličine US i UPOV, koje prema Pravilniku moraju biti jednake 100%-UR.
Dakle te veličine su brojevi između 0,1 i 0,5.
Potom se u formulu za obračun alociranog dijela energije uvrštavaju ti brojevi: dakle vrijednosti ne veće od 1, i formula daje iznos energije 100 puta manji od dosadašnjeg.
Naime, Ministarstvo gospodarstva, koje je autor ovog pravilnika, je zamislilo kako se umjesto UR u formulu treba uvrštavati broj između 50 i 90. No stavkom 2, i njegovom matematički nepismenom formulacijom, UR su definirali kao POSTOTAK, tj. pridružili su mu 100 puta manju brojčanu vrijednost.
Sve što potrošači s ugrađenim razdjelnicima trebaju napraviti je kontaktirati svog opskrbljivača i insistirati da im se obračun provede u skladu sa propisanim pravilnikom, tj. uvrštavanjem brojčanih vrijednosti za UR, US i UPOV koje su sve manje od 1. Ukoliko odbiju, kontaktirajte odvjetnika, budući vam račun za grijanje nije obračunat prema zakonski važećem pravilniku, zaključuje Hatzivelkos na svome blogu. Na svom Facebook profilu dopisao je da bi netko baš trebao dići tužbu, čisto ‘da teatar apsurda dovedemo do krajnosti’.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. Jure

    October 7, 2015 at 12:51

    Bože pomozi, nije ni čudo da ništa od Plana 21, kada ni matematiku ne znaju Kukurikavci! Kako je SDP uništio samo Rijeku, još se hvale da nema industrije u gradu! Strašno! Jedino Domoljubna koalicija nudi nešto konkretno! Njemcima vjerujem u izrađeni program, oni se ne šale a Tomislav Karamarko će sigurno izvršiti obećano jer se dokazao da zna što radi! Pokazao je potencijal prvaog hvatskog državnika, a ne kao Zoran Milanović neki slabi političar iz male države koja kao da i ne postoji u Europskoj uniji! Izbore je logičan, HDZ pobjeđuje premoćno i u Rijeci! Pametnom dosta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.