Home Vijesti Spas za žrtve Energa? Zbog pogreške u pravilniku računi umanjeni sto puta?!

Spas za žrtve Energa? Zbog pogreške u pravilniku računi umanjeni sto puta?!

3883
1

grijanje3Inženjer matematike Aleksandar Hatzivelkos s Veleučilišta u Velikoj Gorici objavio je na svom blogu bizarnu grešku u Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju koji je na snazi od 1. rujna. Ako je Hatzivelkos u pravu, računi za toplinsku energiju bi se korisnicima koji su ugradili razdjelnike trebali smanjiti za 99 posto!
Kako, piše Hatzivelkos na svome blogu, stvar je u pažljivom čitanju sitnih slova. Pravilnik, naime, sadrži jedan matematički nepismeno složen stavak koji omogućava svim građanima Republike Hrvatske koji u stanovima imaju ugrađene razdjelnike topline, plaćanje sto puta manjega računa od dosadašnjih iznosa.
Hatzivelkos kaže kako se ne šali i tvrdi, ‘ako ste do sada plaćali račun od 500 kuna, sada bi ga trebali platiti 5 kn.’
On pojašnjava da u članku 9. stavak 2. i članku 10. stavak 2. propisuje se da formula-obrac48dun

 

Veličina UR iz stavka 1. ovoga članka može iznositi najmanje 50%, a najviše 90%.
To znači da je vrijednost veličine UR, broj između 0,5 i 0,9.
Na temelju toga se određuju veličine US i UPOV, koje prema Pravilniku moraju biti jednake 100%-UR.
Dakle te veličine su brojevi između 0,1 i 0,5.
Potom se u formulu za obračun alociranog dijela energije uvrštavaju ti brojevi: dakle vrijednosti ne veće od 1, i formula daje iznos energije 100 puta manji od dosadašnjeg.
Naime, Ministarstvo gospodarstva, koje je autor ovog pravilnika, je zamislilo kako se umjesto UR u formulu treba uvrštavati broj između 50 i 90. No stavkom 2, i njegovom matematički nepismenom formulacijom, UR su definirali kao POSTOTAK, tj. pridružili su mu 100 puta manju brojčanu vrijednost.
Sve što potrošači s ugrađenim razdjelnicima trebaju napraviti je kontaktirati svog opskrbljivača i insistirati da im se obračun provede u skladu sa propisanim pravilnikom, tj. uvrštavanjem brojčanih vrijednosti za UR, US i UPOV koje su sve manje od 1. Ukoliko odbiju, kontaktirajte odvjetnika, budući vam račun za grijanje nije obračunat prema zakonski važećem pravilniku, zaključuje Hatzivelkos na svome blogu. Na svom Facebook profilu dopisao je da bi netko baš trebao dići tužbu, čisto ‘da teatar apsurda dovedemo do krajnosti’.

1 COMMENT

  1. Bože pomozi, nije ni čudo da ništa od Plana 21, kada ni matematiku ne znaju Kukurikavci! Kako je SDP uništio samo Rijeku, još se hvale da nema industrije u gradu! Strašno! Jedino Domoljubna koalicija nudi nešto konkretno! Njemcima vjerujem u izrađeni program, oni se ne šale a Tomislav Karamarko će sigurno izvršiti obećano jer se dokazao da zna što radi! Pokazao je potencijal prvaog hvatskog državnika, a ne kao Zoran Milanović neki slabi političar iz male države koja kao da i ne postoji u Europskoj uniji! Izbore je logičan, HDZ pobjeđuje premoćno i u Rijeci! Pametnom dosta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here