Home Biznis Stižu obavijesti za povrat poreza: Evo tko sve na njega ima pravo

Stižu obavijesti za povrat poreza: Evo tko sve na njega ima pravo

296
0

U korisničke pretince sustava e-Građani počele su stizati obavijesti o povratu poreza.

“Obavještavamo vas da je rješenjem o godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. godinu utvrđena razlika poreza i prireza za povrat”, piše u porukama u pretincu.

Takva bi poruka trebala stići u korisničke pretince čak 670.000 građana.

Mlađima od 25 država vraća sav naplaćeni porez. Oni od 25-30 dobit će polovicu plaćenog poreza na dohodak i prirez. Međutim, ova pravila se ne odnose na studente zaposlene preko studentskog ugovora.

Porezna uprava automatski provjerava porez na dohodak za većinu građana pa se zahtjevi za povratom, čak ni oni koji na njega imaju pravo, nisu trebali predavati. Ako se utvrdi da je netko platio više poreza nego što je trebao, preplaćeni porez vraćaju. No, ima onih koji su platili manje pa će tako dobiti obavijest da moraju “pokriti” razliku. To su primjerice oni koji su koristili porezne olakšice iako na njih nisu imali pravo.

Obrtnici, samostalne profesije, oni koji vode poslovne knjige ili oni koji su u prošloj godini ostvarili dohodak iz inozemstva, njih oko 70.000 morali su predati godišnju prijavu. Njima će rješenja početi stizati tek od lipnja.

Koliki će biti povrat, ovisi o visini plaća, no neki prosjek za osobu od 25 do 30 godina je 600 eura. Porezna uprava će ukupno vratiti oko 230 milijuna eura. Isplata počinje u svibnju.

Previous articleNisu znali da oko njih kruži ogromna neman: Žena sve snimala, vrištala, ali je nisu čuli (VIDEO)
Next articleDjevojke u gluho doba noći gologuze izjurile iz haustora i priredile show na parkiralištu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here