Home Vijesti Što se krije u mobitelu Mateja Periša? Stručnjaci otkrivaju koji se podaci...

Što se krije u mobitelu Mateja Periša? Stručnjaci otkrivaju koji se podaci mogu spasiti s telefona koji je u Dunavu bio 5 mjeseci.

227
0

Mobitel pronađen u džepu njegovih hlača, kada je tijelo Mateja Periša u srijedu izvučeno iz Dunava kod Ade Huje u Beogradu, konačno bi mogao odgovoriti na pitanje – zašto je mladi Splićanin istrčao iz kluba na kobnom noći u majici “Gotika” u Beton Hallu, trčao ulicama, a zatim se spustio do rijeke gdje se kasnije utopio, utvrđeno je obdukcijom. Kako za “Blic” objašnjavaju telekomunikacijski stručnjaci, iz pronađenog telefona najvjerojatnije se mogu izvući gotovo svi podaci, iako je telefon u vodi gotovo pet mjeseci, a najvažnije mogu biti fotografije i snimci iz kobne noći .

Potraga za Splićaninom Matejem Perišom, kojem se za vrijeme proslave Nove godine u Beogradu 31. prosinca 2021. izgubio svaki trag, konačno je prekinuta nakon pet i pol mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ade Huje. Obdukcija je razriješila misterij o načinu Matejeve smrti te je utvrđeno da se 27-godišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, no glavno pitanje – zašto je Matej te noći napustio prijatelje, istrčao iz kluba i zatim ušao ili pao u vodu.

Prema riječima sudskog vještaka Branislava Blagojevića, za početak je najvažnije u kakvom je stanju telefon koji je pronađen zajedno s tijelom te ima li na njemu mehaničkih oštećenja.

– U 99 posto slučajeva u kojima sam radio s ovakvim ili sličnim telefonima od telefona ne ostaje ništa, pogotovo ako je toliko dugo bio u vodi. No, kartica se može spasiti i nakon toliko vremena, a MUP s nje može očitati podatke, posebno one iz posljednjih dana koji će puno značiti u istrazi – rekao je Blagojević za “Blic”.

Što se samih kartica tiče, sudski vještak Mile Petrović pojašnjava da ih pojedine znanstvene institucije ispituju, a da sama procedura traje oko tri mjeseca.

– Kartica se može očistiti od blata, vode, svega. Sama procedura traje oko mjesec dana, međutim, sudeći prema pritiscima medija i cjelokupne zainteresirane javnosti, vjerojatno će u slučaju Mateja trajati i kraće – kaže Petrović.

Za istragu Matejevog pronađenog telefona važne su i bazne stanice koje prate kretanje korisnika pametnih telefona, pa će i one biti uzete u obzir pri rasvjetljavanju ovog slučaja.

– Podaci s bazne stanice su vrlo točni, s njima nema greške. Imamo nekoliko tisuća baznih stanica u Beogradu, pa gdje god da se nalazite, a to nema veze s tim da li ste naš ili strani državljanin. Ove bazne stanice registriraju oko 60 parametara, od kojih su najvažniji oni koji se bave prometom, dok su u slučaju Mateja vjerojatno provjerene sve ostale – kaže Blagojević, dok Petrović smatra da su fizička oštećenja koja su bila prisutna na telefonu u trenutku otkrića ispričati o slučaju i smrti jednog Splićanina.

Dok je trenutno otkriće mobitela ogromna stvar kada je u pitanju daljnja istraga smrti Mateja Periša, veliku ulogu imaju i sami mobilni operateri koji su dužni čuvati podatke s telefona korisnika tri godine.

– Mobilni operateri u takvim slučajevima imaju što za reći, a njihove usluge mogu biti od vitalnog značaja. Oni su ti koji imaju podatke o pozivima, porukama, imaju snimljene razgovore u protekle 3 godine – kaže Perović.

MUP je prije nekoliko mjeseci objavio da su podaci o kretanju Periša kobne noći prikupljeni s baznih stanica, a posljednji signal njegovog telefona uhvaćen je u blizini Velikog ratnog otoka. Telekomunikacijski stručnjaci kažu i kako je gotovo sigurno da je MUP sve poruke i pozive operatera dobio i slao Periš u kritičnoj noći. Međutim, ti podaci do danas nisu predstavljeni javnosti.

– Sve te razgovore, poruke i pozive, kao i ostale podatke koje imaju, mobilni operateri su vjerojatno davno dostavili tužiteljstvu. Moje je mišljenje da se o njima još uvijek ne govori u javnosti kako se ne bi ometala istraga, a moramo imati na umu da je riječ o hrvatskom državljaninu, te da je Interpol uključen u istragu. U drukčijim okolnostima situacija bi sigurno bila transparentnija, a ovako je sve vrlo nejasno – navodi Blagojević.

Drugi alat koji bi mogao pomoći samoj istrazi je sustav “Advanced Mobile Location” koji Srbija još uvijek nema, a koji također ima mogućnost prisluškivanja pametnih telefona. No, sudeći prema Blagojevićevim riječima, nije sasvim točno da takav sustav ne postoji u Srbiji.

– Kada je riječ o alatu “Napredna mobilna lokacija”, za koji se smatra da u Srbiji ne postoji, a koji može prisluškivati ​​pametne telefone, to nije točno. Pojedine službe to imaju, i to ne državne, nego privatne, ali ne moraju svoje podatke dijeliti s državom, nisu dužne, dapače. Za sada ne znamo da li je tužiteljstvo možda na njih naišlo. Za sada je i to upitno – kaže Blagojević za Blic.

Blagojević također ističe da je osim telefona sigurno pronađena i velika i olakotna okolnost te da će istraga sada ići puno brže, te da bismo uskoro mogli čuti detaljnije objašnjenje što se točno dogodilo Mateju Perisu na kobnom dan.

– Mislim da su čekali da se nađe tijelo, pa će sada kada je to učinjeno policija konačno objaviti epilog. Mislim da je sasvim realno da ćemo što prije dobiti rješenje cijelog ovog slučaja oko Mateja Periša – zaključio je sudski vještak Branislav Blagojević.

Previous articleRuski političar: Sporo napredujemo, ukrajinska vojska jedna je od najjačih
Next articleRuska ratna noćna mora: Sada Ukrajinci prijete njihovim pograničnim mjestima! (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here