Home Biznis Strani vlasnici naših banaka na udaru krize

Strani vlasnici naših banaka na udaru krize

1170
0

Izravna izloženost hrvatskih banaka svjetskim financijskim institucijama koje su u problemima je minimalna i iznosi samo od 10 do 15 milijuna kuna te je disperzirana na više banaka. Ukupna izloženost banaka u čijem su vlasništvu hrvatske banke može se pokriti njihovom jednom kvartalnom dobiti iz ove godine, naglasio je viceguverner Hrvatske narodne banke Davor Holjevac. Uz to, hrvatske su banke posebne pravne osobe s vlastitim kapitalom, a sigurnost bankarskog sustava štiti Hrvatska narodna banka.

Hibridni zajam

No usprkos tome, HNB i građani pozorno prate što se događa s vlasnicima naših banaka.

Problemi UniCredita, druge najveće banke po tržišnoj vrijednosti u Italiji i vlasnice hrvatske Zagebačke banke, nisu čini se tako bezazleni. UniCredit ili neke njegove banke i podružnice na udaru su preuzimača, o čemu dovoljno govori i istup Silvija Berlusconija, talijanskog premijera, koji je rekao da neće “dopustiti spekulativne napade na talijanske banke”.

Agencija Reuters objavila je pak ovaj vikend da banka planira izdavanje i prodaju novih dionica kako bi ojačala svoj kapital. Druga opcija je, prema pisanju Corriere della Sera, uzimanje hibridnog zajma od oko dvije milijarde eura. Inače, ukupna izloženost UniCredita, prema američkom Lemanu, iznosi oko 170 milijuna eura, od čega većina dolazi od vrijednosnih papira poput obveznica i certifikata.

Prepolovljena vrijednost

Iako su se dionice UniCredita krajem prošlog tjedna oporavile skokom od 9,58 posto na 3,08 eura, u godinu dana pale su za 48,2 posto, a njihova vrijednost prepolovljena je sa 6,39 eura po dionici. 

Izloženost Intese Sanpaolo, u čijem većinskom vlasništvu je Privredna banka, iznosi oko 260 milijuna eura, a najveći dio od oko 166 milijuna odnosi se na obveznice. U godinu dana cijena im je pala čak 68,7 posto. Raiffeisen Zentralbank AG, vlasnica naše Raiffeisen banke, drži dužničke vrijednosne papire Lehman Brothersa (i to uglavnom obveznice) u vrijednosti 252 milijuna eura.

RZB je krajem prošlog tjedna stajao vrlo dobro s rastom vrijednosti dionica od 14,78 posto na 52,8 eura, no u godinu dana izgubila je 52,54 posto na vrijednosti svojih dionica. Raiffeisen je povećala rezervacije za moguće gubitke za 31 posto ili 201 milijun eura.

Gubitak na burzi

Dionice OTP grupe su u godinu dana pale 67,3 posto na Budimpeštanskoj burzi. Erste grupa, vlasnica naše Erste banke, u godinu dana izgubila je 33,58 posto na vrijednosti svojih dionica.

Societe Generale, vlasnica Splitske banke, u godinu dana izgubila je 57,3 posto na vrijednosti svojih dionica. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here