Home Vijesti Sveučilište Rijeka projekte akademske zajednice pet godina financiraju vlastitim novcem

Sveučilište Rijeka projekte akademske zajednice pet godina financiraju vlastitim novcem

337
0

Svečanošću u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci sutra počinje cjelotjedna proslava pete obljetnice Sveučilišne zaklade, utemeljenje sa zadatkom da se prikupi što više novca za projekte akademske zajednice, stručna usavršavanja, izdavačku djelatnost, znanstvene skupove i druge oblike djelovanja. Prva je to zaklada takve vrste u Hrvatskoj koja znanstvene, stručne i obrazovne projekte financira izvan državne potpore.

Tijekom prvih pet godina postojanja Zaklada je akademskoj zajednici priskrbila više od tri milijuna kuna i tako se prikupljenim novcem izjednačila sa Zakladom HAZU-a, koja postoji više od 150 godina.

– Imamo nešto više od 500 neposrednih korisnika naših sredstava, 20-ak članova podupiratelja iz redova uglednih tvrtki, financijskih institucija i jedinica lokalne sasmouprave, te više sponzora, donatora i prijatelja Zaklade – kaže ravnateljica prof. dr. Snježana Prijić-Samardžija.

Sve što se postiglo samofinanciranjem Riječani mogu saznati ovoga tjedna na Danima zaklade koji će se organizirati u zgradi Filodramatice.

Bit će održano više predavanja, prezentacija, kazališnih radionica i projekcija filmova, a program će voditi studenti fakulteta Sveučilišta Rijeka. Geslo programa je “Pet dana grada: pet vizija znanja”, a svaki dan je posvećen drugoj temi. (Večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here