Home Vijesti Opatija: donošenje rezolucije o krizi u Europi i svijetu

Opatija: donošenje rezolucije o krizi u Europi i svijetu

1030
0

Posljednjeg dana trodnevne međunarodne konferencije “Europska suverenost u multipolarnom svijetu – Hrvatska 2009.” održana je skupština Hrvatske paneuropske unije (HPEU), organizatora tog skupa. Na skupštini je prihvaćeno izvješće o radu i plan rada za sljedeću godinu, u kojoj HPEU planira prirediti više tribina, skupova i izložaba, sudjelovati na međunarodnim skupovima i nastaviti tiskanje biltena i drugih publikacija.

Po riječima predsjednika HPEU Pave Barišića, sudionici konferencije razmatrali su i prihvatili izmjenu teksta rezolucije Međunarodne paneuropske unije iz 2007. u kojoj je, na zahtjev slovenske strane, bilo navedeno da se Međunarodna paneuropska unija u prijeporima između Slovenije i Hrvatske neće stavljati na hrvatsku stranu.

Na inicijativu hrvatske strane izmjenjen je tekst rezolucije u kojemu će, uz suglasnost slovenske i hrvatske stane, stajati da će Međunarodna paneuropska unija jednako tretirati neriješena pitanja među dvjema zemljama pri ulasku Hrvatske u EU, odnosno jednako kao što ih je tretirala pri ulasku Slovenije u EU.

Predloženo je da Međunarodna paneuropska unija donese rezoluciju o krizi u Europi i svijetu, koja bi se, ako se usvoji, nazivala Opatijska rezolucija i u kojoj bi se iskazali svi aspekti učinaka krize na društvo, posebice na obitelj.

Barišić je ocijenio da je međunarodna konferencija “Europska suverenost u multipolarnom svijetu – Hrvatska 2009.”, bila uspješna te da je, na zadovoljstvo organizatora, okupila veliki broj mladih.

HPEU je nevladina udruga, osnovana 1991. Prvih godina djelovanja bila je usmjerena na humanitarnu djelatnost i obavješćivanje međunarodne javnosti o ratu protiv Hrvatske i istini o Hrvatskoj. Posljednjih desetak godina, osim kulturne djelatnosti, udruga je u većini usmjerena na pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji. (tekst i foto: Hina/TotalPortal)

Previous articleSveučilište Rijeka projekte akademske zajednice pet godina financiraju vlastitim novcem
Next articleŠtimac: Tražit ćemo pregled igrača Dinama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here