Home Vijesti Švorinić: Rijeka se treba kandidirati za sjedište Europske agencije za lijekove

Švorinić: Rijeka se treba kandidirati za sjedište Europske agencije za lijekove

1321
0
Building in which European Medecines Agency (EMEA) is located in Canary Wharf district of London.
Danko Švorinić (RI)

Rijeka se treba kandidirati za sjedište Europske agencije za lijekove, poruka je današnje tiskovne konferencije Liste za Rijeku na kojoj je govorio kandidat te stranke za gradonačelnika Danko Švorinić sa suradnicima.

Lista za Rijeku je inicijativu pokrenula još u prosincu prošle godine. S obzirom na izlazak Velike Britanije iz EU, novi domaćin agencije koja se trenutno nalazi u Londonu, biti će najvjerojatnije zemlja članica koja na svom teritoriju nema sjedište nijedne europske agencije, a Hrvatska je jedna od takvih. Dobrobiti zemalja i gradova sjedišta europskih agencija su mnogobrojni. Europska agencija za lijekove trenutno ima 890 zaposlenih, a upravlja godišnjim proračunom od oko 300 milijuna eura. Sjedište EMA-e u Londonu prostire se na 265.450 četvornih metara, njihovu zgradu samo u 2015. godini posjetilo je 336 tisuća znanstvenih eksperata, pacijenata i zdravstvenih djelatnika.

Europska agencija za lijekove trenutno ima 890 zaposlenih, a upravlja godišnjim proračunom od oko 300 milijuna eura

Inicijativu su podržali hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić te predsjednik upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani, a Lista za Rijeku je počela lobirati i preko europarlamentaraca European Free Alliancea. Izostala je međutim bilo kakva službena rekacija Grada Rijeke, a u međuvremenu je kandidaturu najavio Zagreb.
– Tražim od odgovornih da po ovom pitanju ulože barem pet posto energije koja je uložena primjerice u projekte Mediteranskih igara jer bi korist ovakvog projekta za naš grad bila nemjerljiva, poručio je Švorinić.

– Čak i da se na kraju dobije domaćinstvo ovakvim inicijativama pozicioniramo Rijeku kao poslovno središte i središte farmaceutske industrije, zaključio je uz konstataciju da su za dva mjeseca izbori nakon kojih će u novom odnosu snaga Lista za Rijeku i on osobno realizirati ovu inicijativu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here