Home Mozaik ‘Tango za Rahmanjinova’ ljubljanskog baleta s Bojanom Nenadović Otrin u Rijeci

‘Tango za Rahmanjinova’ ljubljanskog baleta s Bojanom Nenadović Otrin u Rijeci

1212
0

Zvijezdu europskih baletnih pozornica Bojanu Nenadović Otrin koja je zabljesnula u ulozi Ane Karenjine u istoimenom baletu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, ponovno ćemo gledati na riječkoj sceni u srijedu, 4. veljače 2009. godine s početkom u 19,30 sati. Ovoga puta solistica ljubljanskog SNG-a plesat će u uspješnoj baletnoj predstavi „Tango za Rahmanjinova“ Slovenskog narodnog gledališča Opere i baleta iz Ljubljane. Gostujuća je predstava odnosno baletna večer nizozemskih koreografa, naglasimo, sastavljena od dva dijela: „Rapsodija“ i „Pet tanga“ .

U prvom dijelu baletne večeri ljubljanski baletni ansambl na glazbu Sergeja Rahmanjinova izvest će koreografiju „Rapsodija“/“Rhapsody“ istaknutoga nizozemskoga koreografa mlađeg naraštaja Ive van Zwietena (r.1970.). „Dubina i strast Rahmanjinove glazbe nadahnjujuća je i motivirajuća za poniranje u srž svakog pojedinog plesača. Njihovu unutrašnjost, zahvaljujući toj glazbi, dade se preoblikovati u detaljna, intenzivna alllegra i strasne adagie“ kaže Ivo van Zwieten koji je iskuljučivo za ljubljanski baletni ansambl osmislio ovu koreografiju.

S druge strane, balet „Pet tanga“/“Five Tangos“ svjetski poznatoga nizozemskoga koreografa Hansa van Manena (r.1932.), kojeg ćemo gledati u drugom djelu, njegovo je najizvođenije majstorsko djelo. Na glazbu argentinskog majstora tanga Astora Piazzolle „Pet tanga za bandeneon i pratnju“ Hans van Manen osmislio je koreografiju za 14 plesača praizvedenu 1977. godine. Djelo je vrlo brzo postalo dio željeznog repertoara svih većih baletnih ansambala u svijetu.

Hans van Manen doživljava glazbu kao prisni tango, stoga mu je bilo veliko zadovoljstvo što je tu glazbu združio s plesom na vrhovima prstiju. Tako je pokazao da je tango zapravo plesni oblik koji se može usporediti i s valcerom. „Nisam pokušavao interpretirati skladbe, već sam se radije prepustio iznenađujućem ritmu i osjećajima koju ta neobična glazba budi u ljudima“ kaže taj proslavljeni nizozemski koreograf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here