Home Mozaik Teta na samrti mu odala najveću tajnu zbog koje mu se život...

Teta na samrti mu odala najveću tajnu zbog koje mu se život okrenuo naglavačke: “Pogledaj ispod šivaće mašine…”

168
0
1510174 untitled ls
Foto: Prinstcreen/tviter/@ladbible

Nevjerojatna priča o Jenni Verastro i “poklonu” koji je ostavila Carlu Sabatinu ponovno je aktualizirana na internetu.

Stanovnica Staten Islanda otkrila je najveću tajnu svom voljenom nećaku na samrti 2004. godine, promijenivši mu život zauvijek.

Kad mu je Jenny rekla da pogleda ispod stare šivaće mašine, Carl nije bio siguran što se događa. Poslušao je tetu i pronašao staru sliku zamotanu u novine.

Odmah se sjetio da je nekada visio na zidu tetine kuće, a sada je skriven u stroju. Počeo ga je znatiželjno promatrati i primijetio potpis u lijevom kutu, prenosi LadBible.

“Kad sam pomaknuo stroj, slika mi je skliznula u krilo. Bio sam zaprepašten. Tako je počela najveća avantura mog života. Bio sam šokiran kad sam u kutu pročitao Picassa”, rekao je kasnije Karl Sabatino.

Čovjek se počeo raspitivati, a vjerovao je da posjeduje repliku Picassove slike “Žena s ogrtačem” iz 1901. (original se čuva u muzeju u Clevelandu). Tražio je i mišljenje stručnjaka.

“U New Yorku su je gledali 30 sekundi i rekli da vrijedi 10 dolara, odnosno da ne gubim vrijeme. Nisam bio zadovoljan. Zato sam se obratio dr. Kennethu Smithu, predsjedniku Centra za analizu umjetničkih materijala”, rekao je.

Ovaj stručnjak je iglom uzeo uzorak pigmenta i proučavao ga pod mikroskopom. Zaključio je da se u Europi koristio tridesetih godina prošlog stoljeća. Zatim je započeo dugotrajni proces provjere.

I konačno, nakon 15 godina, slika u vlasništvu Carla Sabatina je certificirana i procijenjena na fantastičnih 25 milijuna dolara.

Vlasnik vjeruje da je Picasso replicirao umjetničko djelo kako bi testirao novu boju, koju je koristio kada je slikao “Ženu s ogrtačem”, prenosi Yahoo News.

“Sabatino je prošao kroz dugo razdoblje testiranja kako bi se osigurala valjanost rada”, rekla je Aleksandra Demasi, direktorica galerije “Sheldon Fine Art”.

Objasnila je da se vlasništvo nad slikom može pratiti do 1944. godine, kada ju je kupio čovjek po imenu Nicholas Verastro u Londonu (vjeruje se da je iznosila 30 dolara).

Umjetnina je završila u New Yorku i čuvana u kući Jenny i Rose Verastro.

Picassova “Žena s ogrtačem” kasnije je ponuđena na aukciji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here