Home Mozaik TikToker savjetuje da pritisnete ovu točku na dlanu: Rješava problem koji muči...

TikToker savjetuje da pritisnete ovu točku na dlanu: Rješava problem koji muči svaku drugu osobu (VIDEO)

173
0

U videu koji ima preko 25.000 lajkova, Tiktoker, koji se zove YoungerYoDoc, objašnjava da trljanje određenog mjesta na zapešću može pomoći da brže zaspite. Točka koju savjetuje da pritisnete u akupresuri zove se HT7 ili Shenmen.

Možda sama riječ akupresura zvuči kao nešto opskurno i kao alternativna medicina, ali istina je da su brojne znanstvene studije doista istraživale utjecaj akupresure na ljudsko zdravlje. Pogledajte spomenuti video.

Studija iz 2010. bavila se masiranjem gore spomenute točke na štićenicima staračkih domova koji su patili od nesanice. U randomiziranom ispitivanju 50 sudionika podijeljeno je u dvije skupine. Polovica sudionika primjenjivala je akupresuru na područje HT7, dok bi ostalih 25 primalo samo lagane dodire. Sudionici su nekoliko puta upitani kako se osjećaju, je li im se promijenila duljina i kvaliteta sna.

Oni koji su primjenjivali navedenu masažu tvrde da im je san postao znatno bolji, a učinci ovog zahvata ostali su i dva tjedna nakon prestanka primjene ove tehnike.

Druga studija iz 2015. ponudila je starijim osobama s demencijom akupresuru na ovu točku u razdoblju od osam tjedana kako bi se izmjerilo hoće li se dogoditi bilo kakva promjena ili hoće li imati ikakav učinak na san. Iako priznaju da je studija bila mala, ipak su vidjeli dobre rezultate.

„Nakon tretmana akupresure pacijenti su primijetili značajno smanjenje poremećaja spavanja. Uočeno je povećanje broja sati spavanja. Štoviše, značajno se smanjilo vrijeme potrebno za uspavljivanje, a povećala se i kvaliteta sna. Osim toga, poboljšana je i kvaliteta života. Sedacija je smanjena kod svih uključenih pacijenata”, navodi se u izvješću studije.

Iako su te studije premale da bi bile konačne i da bi se s apsolutnom sigurnošću utvrdilo da ova metoda djeluje. Također, nije sigurno djeluje li u teškim slučajevima nesanice.

Ipak, ništa vas ne košta pokušati.

@youngeryoudoc #bodyhacks #healthhacks #hacks #cantsleep #sleep #stretching #stress #anxiety #vagusnerve #fyp #health#themoreyouknow ♬ original sound – Jeremiah Jimerson

Previous articleHDZ-ovac ubio čovjeka pa pobjegao: Mislio sam da je jelen
Next articleLivakovića čeka najluđa liga na svijetu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here