Home Vijesti Tko će uređivati Deltu i Porto Baroš?

Tko će uređivati Deltu i Porto Baroš?

1701
1

deltagMeđunarodno udruženje gradova i luka, objavilo je na svojoj internetskoj stranici informaciju o međunarodnom natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje Delte i Porto Baroša koji su raspisali Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka.

Javni natječaj za uređenje lučkih područja Delte i Porto Baroša, čime bi daj dio grada postao novo urbano središte, raspisan je 26. lipnja, čak osam godina od početka projekta.

Međunarodno udruženje gradova i luka broji dvjestotinjak članova u više od 100 lučkih gradova na pet kontinenata, čime će se privući i strani stručnjaci s idejom za uređenje riječkog lučkog prostora. Uvjet da se na natječaj prijave strani arhitekti jest da u svome timu imaju najmanje jednoga hrvatskog stručnjaka. Tri ravnopravne nagrade bit će dodijeljene krajem listopada, kada završava natječaj vrijedan 1,5 milijun kuna.

Područje Delte i Porto Baroša prostire se na ukupno 28 hektara. Prema uvjetima natječaja, na Delti mora biti barem jedan gradski trg površine 5 hektara i minimalo 4 hektara zelene površine.

Generalnim urbanističkim planom zadana je sjeverna Delta kao središnji gradski park, dok je izgradnja moguća na njenome južnom dijelu. Predviđena je izgradnja stambenih, poslovnih, hotelskih i trgovačkih prostora, no nikako trgovačkih centara. Porto Baroš će postati marina s pratećim sadržajima. Planirana je i višenamjenska gradska dvorana i akvarij, a zaštićeno će biti skladište na Senjskom pristaništu.(radio rijeka)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here