Home Vijesti Tradicionalne barke s jedrima oživjele Mrtvi kanal

Tradicionalne barke s jedrima oživjele Mrtvi kanal

178
0

Riječani su se danas vratili u prošlost, u Mrtvi kanal uplovile su tradicionalne barke Sjevernog Jadrana ojedrene raznim tradicijskim jedrima, a uz desnu obalu kanala, na Grobničkoj rivi, posjetitelji su mogli sudjelovati u radu brojnih radionica: ribarske, brodomodelarske, radionice mornarskih vještina, nautičke, likovne i radionice jedrenja. Dio je to desetodnevnog programa Oživimo Mrtvi kanal kojega je orgaizirala Udruga Pro torpedo s ciljem promocije, zaštite i oživljavanja pomorske, lučke, brodograđevne i ribarske baštine Rijeke, ali i obogaćenja turističke ponude grada. U udruzi Pro torpedo nadaju se da će ova manifestacija postati tradicionalnom, a krajnji je cilj potaknuti uređenje pomorskog muzeja na otvorenom, na Mrtvom kanalu.

Svoju viziju revitalizacije Mrvog kanala Udruga Pro torpedo predstavila je sinoć predavanjem i prezentacijom u Pomorskom i povijesnom muzeju, a danas je u gradskoj vijećnici direktor muzeja brodova na otvorenom u talijanskom gradu Cesenatico Davide Gnola predstavo primjer pomorskog muzeja na otvorenom u tom gradu koji ima kanal sličan riječkom Mrtvom kanalu, a na čijem jednom dijelu je uređen plutajući postav muzeja s usidrenih desetak tradicionalnih brodova.

U sklopu manifestacije bit će otvoreno i nekoliko izložbi u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Klubu Sušačana i na Filozofskom fakultetu u Kampusu na Trsatu, posjetitelji će moći uz Mrtvi kanal prošetati pod stručnim vodstvom, a 28, svibnja održat će se tradicionalna manifestacija 8. likovni susreti u Jedrarskoj i natjecanje u udičarenju. (večernji list)

Previous articlePolančec tražio 30 dana da “popegla” stvari
Next articleFOTOGALERIJA: Rijeka – Zadar 0:2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here