Home Vijesti Riječki političari o 3.maju: Od Zagreba nema pomoći

Riječki političari o 3.maju: Od Zagreba nema pomoći

2031
0

Tražiti pomoć od Zagreba i Vlade je uzaludno, a radnici trebaju razmisliti o ulasku u vlasničku strakturu 3. maja, glavni su naglasci javne tribine HNS-a posvećene drugom krugu privatizacije hrvatskih brodogradilišta čiji su gosti bili Nikša Moretti, član NO Brodograđevne industrije 3. maj i Roland Sušanj, član NO Brodogradilišta 3. maj. Oni su u prvom dijelu tribine kroz pitanja moderatora tribine Vedrana Kružića, koordinatora interesnih odbora Županijske organizacije HNS-a, predstavili svoj koncept od šest točaka za spas Brodogradilišta 3. maj (tzv. plan B). U odlično posjećenom Stranačkom domu odazvali su se predstavnici svih značajnijih regionalnih političkih opcija osim HDZ-a.

hns2
Veliko zanimanje za radnički plan B

Zlatko Moranjak (Lista za Rijeku) podržao je dvojac iz 3.maja istaknuvši da pitanje opstanka riječkog škvera nije stručne nego političke prirode – Nemam potrebe postavljati pitanja Moretiju i Sušnju, njihov koncept je svima jasan, ali moram postaviti pitanje predstavnicima stranaka sa sjedištem u Zagrebu, imate li snage stati iza 3.maja na način na koji Istra i IDS stoje iza Uljanika?

Na sličnom tragu bio je i sljedeći govornik Nikola Ivaniš (PGS) koji je uvjeren kako Vlada namjerno žrtvuje 3.maj, a kako bi spasila dalmatinsku i istarsku brodogradnju. Ivaniš je istaknuo kako odgovore ne treba tražiti u Zagrebu, nego u nalasku političkog konsenzusa unutar riječke regije.

Slavko Linić (SDP) misli kako ovako predstavljen plan B neće spasiti riječko brodogradilište, a neće biti prihvatljih ni Europskoj komisiji. Pozvao je predstavnike radnika 3. maja da se prijave na drugi krug privatizacije i postanu vlasnici umjesto nuđenja koncepta upravljanja tuđim vlasništvom. Linićev istup je iziritirao čelnicu radničkog vijeća riječkog škvera Nadu Jelinić-Starčević koja je Liniću ponudila da stane na čelo 3.maja predvidjevši slične rezultate u bogaćenju pojedinaca kao i u slučaju Tržnica Rijeka. Starčević je Liniću predbacila i rušenje sposobne trećemajske uprave koja je zamijenjena podobnom u vrijeme dok je upravo Linić bio dopredsjednik Vlade.

Sušanj i Moretti su Liniću odgovorili da su i oni razmišljali o ulasku u vlasničku strukturu, ali jednostavno nemaju mogućnost prikupiti milijune koji su im potrebni za kompletiranje natječaja. Jedan od izlaza pokušali su pronaći i u okupljanju konzorcija tvrtki, ali je to u aktualnom trenutku riječkog gospodarstva gotovo nemoguća misija.

Linićevu ideju o ulasku radnika u vlasničku strukturu podržao je Miljenko Dorić (HNS) istaknuvši tužnu činjenicu da u upravo objavljenom Vladinom programu za izlazak iz krize nema nijedne riječi o brodogradnji.

Tribinu je svojim zapažanjima zaključio bivši direktor 3. maja Alceo Frank podsjetivši da su slične modele preuzimanja brodogradilišta od strane radnika u riječkom škveru pokušavali progurati još krajem 80-tih godina, ali u politici za takva rješenja nikad nije bilo sluha. Predstavnicima radnika 3. maja izrazio je svoju bojazan da će u ostvarenju svojeg plana glavnu prepreku imati po pitanju punjenja knjige narudžbi i financiranju proizvodnje. (rd)

Previous articlePreminula hrabra Vivien
Next article29% građana vjeruje da nas Kosor može izvući iz krize, Milanović 4% neuvjerljiviji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here