Home Vijesti Turbokatolički vjeroučitelj se zbog vjeronauka razišao s Bernardićem: On je prikriveni diktator!...

Turbokatolički vjeroučitelj se zbog vjeronauka razišao s Bernardićem: On je prikriveni diktator! (ANKETA)

5803
3

This image has an empty alt attribute; its file name is bero-miletić-twitter-735x400-1.jpg

Prije oko 6 mjeseci javnost je uzburkao selfie predsjednika SDP-a Davora Bernardića i kontroverznog vjeroučitelja Marina Miletića, poznatog i po zalaganju za održavanju katoličkih misa u školama. Dojam je da je tada veću političku štetu zbog selfija pretrpio predsjednik SDP-a koji ga je sam objavio uz komentar:
– Jutros na kavi s Marinom Miletićem koji doista sjajne stvari čini u gradu Rijeci i u Sušačkoj gimnaziji. Otvorili smo neke interesantne zajedničke teme…, napisao je tada Davor Bernardić uz fotografiju iz Rijeke na kojoj je u društvu s riječkim vjeroučiteljem Marinom Miletićem.

Naime, nakon objave podivljali su neki SDP-ovci označivši vjeroučitelja simbolom svega protiv čega se bori progresivna Hrvatska.

Samo pola godine iza selfija, na Bernardića se obrušio i sam vjeroučitelj koji se s njim zatekao na spornoj fotografiji.

U svom posljednjem vlogu, objavljenom jučer, dotaknuo se upravo predsjednika SDP-a Davora Bernardića i njegovog intervju “Telegramu” u kojem je predsjednik SDP-a rekao, kako vjeronauk treba vratiti iz škola u crkve.

– jako me razočarao tom isključivošću. Ovaj vlog je odgovor Bernardiću i svim ljevičarskim isključivim ideolozima, ističe Miletić.

Vlog Marina Miletića na YouTubeu, ima preko osam tisuća pretplatnika ali hiperaktivni vjeroučitelj ima i puno kritičara koji će posljednju objavu sigurno prokomentirati narodnom poslovicom prema kojoj ne laje pas radi sela nego radi sebe.

Naime, sam Miletić je kao vjeroučitelj na proračunskoj plaći i to temeljem Vatikanskih sporazuma između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. Njima je definirano pitanje vjeronauka i vjeroučitelja na teret proračuna RH.

Upravo zahvaljujući Vatikanskim ugovorima vjeroučitelji su u školama ‘de facto’ nedodirljivi. Iako žive od plaće koju dobivaju iz državnog proračuna, državne institucije nemaju gotovo nikakvu ingerenciju nad vjeroučiteljima. Učitelje vjeronauka zapošljava Crkva, a ona ih i razrješuje dužnosti.

Prema službenim podacima iz 2014. godine, vjeroučitelja je malo više od 3 tisuće, a za njihove plaće izdvaja se godišnje oko 218 milijuna kuna. U navedeni iznos od 218 milijuna kuna nisu ubrojeni prijevoz zaposlenika te dodaci na plaću kao što su prekovremeni rad, smjenski rad i slično, jubilarne nagrade, pomoći i druge naknade.

Vjeroučitelji imaju i poseban status pa tako zvanje mentora stječu nakon dvije godine radnog iskustva. Ostali nastavnici moraju proći šest godina da bi dobili takav status.

Vjeroučitelji postaju i savjetnici nakon tri godine radnog iskustva, dok ostali to tek mogu s 11 godina radnog iskustva. Status mentora, odnosno savjetnika, odražava se i na visinu plaće pa vjeroučitelji mogu računati na brže napredovanje i više plaće.

Nevjerojatan je i sustav kontrole učitelja i vjeroučitelja. Rad učitelja ocjenjuje ravnatelj škole uz suglasnost Učiteljskog vijeća i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Vjeroučitelje ocjenjuje Biskupija, mogu biti i ravnatelji javnih škola!

Kod vjeroučitelja je to sasvim drugačije. Njihov rad ocjenjuje savjetnik Biskupijskog katehetskog ureda, odnosno stručno-pedagoški savjetnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije. Na ocjenu Crkve, ravnatelj samo daje suglasnost.

Sličan princip je i kod usavršavanja. Stručno usavršavanje učitelja i nastavnika vrednuje Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s ravnateljem, a stručno usavršavanje vjeroučitelja savjetnik Biskupijskog katehetskog ureda u suradnji sa savjetnikom Nacionalnog katehetskog ureda HBK.

Zahvaljujući Vatikanskim ugovorima, vjeroučitelji mogu postati i ravnatelji državnih škola. To im omogućuje opet Vatikanski ugovor, odnosno dio ugovora u kojem stoji: ‘Vjeroučitelji su članovi, sa svim učincima, nastavničkoga zbora u osnovnim i srednjim školama, odnosno odgojiteljskoga zbora u predškolskim ustanovama.’ Iako s posebnim statusom, vjeroučitelji imaju ista prava kao i svi ostali nastavnici, učitelji i stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama. Ako se kandidiraju, mogu postati i ravnatelji.

Vjeronauku je mjesto u:

Vjeronauk povlašten iako je izborni predmet

Vjeronauk je kao izborni predmet u velikoj većini osnovnih škola u Hrvatskoj bitniji i ima prioritet ispred informatike, latinskog i stranih jezika koji su također izborni predmeti.

Crkva se poziva na to da je pravni status vjeronauka određen Ugovorom o suradnji na području odgoja i kulture, sklopljenim između Republike Hrvatske i Svete Stolice 1996. godine.

3 COMMENTS

 1. Vatikan treba da nauci nase politicare sta znaci Katolicizam. Onda Hrvatska politika ne bi bila puna lazi, izmisljotina, mrznje, prevare, demagogije, zlotvorne ideologije … .

 2. O čemu trabunja ovaj Miletić?
  S guštom poslušam onu nakaradnu emisiju na Radio Rijeci, Metanoja, samo da se nasmijem količini demagogije koju ovaj “vjeroučitelj” plasira u eter (jedino citati Pape su mi OK).
  Takav mediokritet nije kompetentan da donosi sudove o drugim mediokritetima (Bernardić).
  Apsurdno.
  Da banaliziram….budala ocjenjuje budalu.
  Meritorno i vjerodostojno (sic)!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here