Home Mozaik U braku su već 70 godina, Marina je otkrila tajnu sretnog braka

U braku su već 70 godina, Marina je otkrila tajnu sretnog braka

115
0
pexels noelle otto 906111

27. ožujka proslavit će 70 godina sretnog braka zajedno sa svojom obitelji: petero djece, 15 unučadi i 13 praunučadi

Ljubav za cijeli život

Pronaći ljubav stalni je cilj mnogih. Jedini koji se nikada ne mijenja. Što se tiče posla, često mijenjamo mišljenje. Možda smo u mladosti sanjali da bismo bili veterinar ili vatrogasac, ali smo se predomislili za stabilnost uredskog djelatnika. Naši ukusi u hrani se također mijenjaju i postaju zreliji i raznolikiji. Ima nekih ljudi koji su nekada bili sastavni dio našeg svakodnevnog života pa su se udaljili te su zamijenjeni novima.

Život je takav, stalno se mijenja. Ipak, želja da svoje postojanje podijelimo s osobom koju volimo i koja voli nas, ostaje zvijezda vodilja na koju treba obratiti pažnju svaki put kad se osjećamo izgubljeno. Međutim, kad postignemo cilj, otkrivamo da je putovanje tek počelo. Održati ljubav živom i ostati uz odabranu osobu do kraja života uzbudljiv je izazov s kojim se moramo suočiti.

Tajne sretnog braka

Marina i Clifford upoznali su se kada su imali 16, odnosno 17 godina. Danas imaju 89 i 90 godina, a 27. ožujka proslavit će platinasto vjenčanje: 70 godina zajedno. Povodom godišnjice odlučili su ispričati svoju priču i otkriti tajne sretnog braka.

Upoznavanje

“Imala sam 16 godina, on skoro 17 – priča Marina za Liverpool Echo. Često sam išla na satove plesa u blizini Waltona, kad je moj brat bio na moru. Jednom, kad se vratio nakon 6 mjeseci na kruzeru, rekao mi je “ne izlaziš puno, pođi sa mnom” i poveo me na ples.

Bilo je i sreće i tuge, ali imali smo dobar život

I Cliff je bio tamo, bio je u svojoj grupi prijatelja. Tako smo se upoznali… tek smo počeli plesati zajedno. Odmah je postojao interes s obje strane.”

Dvije godine nakon tog prvog susreta, Marina i Clifford vjenčali su se i 1954. dočekali svoje prvo dijete. 27. ožujka proslavit će 70 godina braka zajedno sa svojom obitelji: petero djece, 15 unučadi i 13 praunučadi. Marina se rado prisjeća dana ceremonije, u crkvi svetog Franje Saleškog u Waltonu. Ali ne poriče da je bilo i težih trenutaka: „Bilo je nešto sreće, malo tuge, ali uvijek smo se suočavali sa svime. Bilo je prekrasno, imali smo dobar život, stvarno.”

Vedra zrela dob

Pogotovo posljednjih godina, Marina i Clifford imali su priliku putovati po svijetu: «Posjetili smo Ameriku, na Route 66. Bili smo tamo tri tjedna putujući po dolinama, uskočili smo u helikopter da preletimo Grand Canyon i otišli u Las Vegas i Los Angeles. Kad smo počeli stariti, krenuli smo na krstarenja.”

Čestitke

Prije proslave njihove 70. godišnjice braka poštom su dobili posebnu čestitku: «Bila je od kralja Charlesa. Predivno. Za 50. godišnjicu bili smo dobili jednu od Kraljice i čini mi se da se sjećam da je nešto stiglo i za 60. obljetnicu, pa sada možemo napraviti pravi album.” Marina je svojedobno pohađala i tečaj za bračnu savjetnicu.

“Uvijek se morate smijati”

Danas je odlučila otkriti njihovu tajnu sreće: „Važno je biti strpljiv jedno s drugim. Morate biti sposobni oprostiti i zaboraviti, ali ostajući sretni i nasmijani… uvijek se morate smijati. Ako se posvađate, uvijek je bolje sve smiriti šalom i to je, po meni, najbolje rješenje.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here