Home Vijesti U Rusiji glavna tema je telefonski razgovor dvoje propagandista u kojem vrijeđaju...

U Rusiji glavna tema je telefonski razgovor dvoje propagandista u kojem vrijeđaju Putina i rat

76
0

Audiosnimka telefonskog razgovora koji se navodno vodio između ruskog glazbenog producenta Iosifa Prigozhina i milijardera, bivšeg senatora Farhada Akhmedova, nastavila je šokirati ruske elite u ponedjeljak, dok je jedan medij javno podržao njezinu autentičnost.

Neobično iskrena rasprava između dva dobro povezana i bogata člana ruske elite, navodno prisluškivani telefonski razgovor, objavljena je na Youtubeu početkom ovog mjeseca, ali je počela dobivati pomno ispitivanje tek u petak, kada je o njenom postojanju izvijestio ukrajinski Channel 5.

Dotičući se frustracija trenutnom političkom situacijom u Rusiji i zapadnim sankcijama protiv nje, razgovor se koristi krajnje grubim jezikom kako bi kritizirao i ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku invaziju na Ukrajinu.

“[Putina] nije briga za ništa. I nije ga briga za ljude. On je jebeni Sotona. Slabić ..”, kaže jedan od njih.

Kako ćemo poslije sve ovo čistiti? Bit će ovdje fašizam, vojna diktatura. Vidjet ćeš. Tako će završiti”, govori glas, samo da se sugovornik složio.

Međutim, autentičnost snimke i dalje je daleko od sigurne, a Iosif Prigozhin možda nije iznenađujuće tvrdio da je audio “lažnjak” u svojoj prvoj reakciji na objavu na Telegramu. Međutim, kasnije, kada je razgovarao s ruskom web stranicom Fontanka, Prigozhin je prihvatio da je snimka bila autentična u dijelovima, dok su drugi bili potpuno izmišljeni.

Neovisna istraživačka novinska kuća Important Stories, koja trenutačno djeluje izvan Rusije, rekla je u ponedjeljak kako misli da je snimka koja je procurila autentična, pozivajući se na izvor u FSB-u.

Dva glasa se mogu čuti kako raspravljaju o nezadovoljstvu nekih od Putinovih najbližih suradnika, uključujući šefa Rosnjefta Igora Sečina, šefa Rosteca Sergeja Čemezova i šefa Nacionalne garde Viktora Zolotova, ruskom vojskom, a posebno ministrom obrane Sergejem Šojguom, napominjući da su se Putinovi suradnici formirali koalicija čiji je cilj srušiti Shoigua.

“Gledajte, oni su se udružili — Igor Ivanovič [Sečin], Sergej Viktorovič [Čemezov] i [Viktor] Zolotov. Za sve krive Šojgua. Nazivaju ga seronjom – iza leđa, naravno – i sada imaju zadatak da ga razbiju do jeba”, kaže glas koji navodno pripada Prigožinu.

Glazbeni producent Iosif Prigozhin i njegova supruga te pop pjevačica Valeria dugogodišnji su javni pristaše Vladimira Putina te su čak vodili kampanju za njega na izborima u zemlji 2018.

Farhad Akhmedov, ruski milijarder azerbajdžanskog podrijetla, zaradio je novac u sibirskoj plinskoj industriji 1990-ih i bio je ruski senator između 2004. i 2009. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Akhmedovu su uvedene sankcije EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva i trenutno živi u Bakuu.

Previous articleTransfermarkt osvježio vrijednost igrača. Četvrici Vatrenih pala cijena, jedan porastao 50 posto!
Next articleHugh Grant: “Tarantino zabranjuje mobitele na filmskom setu, ima pravo; manje selfija, više sek*a”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here