Home Vijesti U srijedu stiže novo nevrijeme!

U srijedu stiže novo nevrijeme!

513
0

Prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović je u Dnevniku HTV-a komentirao novo nevrijeme u Hrvatskoj. Kazao je da se radilo o jednom velikom oblačnom sustavu koji je sa sjevera Italije i preko Slovenije najprije došao na sjeverni Jadran, zapadne krajeve unutrašnjosti.

Onda se tijekom dana premještao prema istoku, a sada je otišao iz naših krajeva. Prognostičar kaže da je ponegdje bilo jače izraženih grmljavinskih pljuskova, a na širem riječkom području bilo je i olujnog nevremena.

Dragojlović ističe da će se analize vremena za srpanj još raditi, ali se može reći da je bio iznadprosječno topao. 

“U unutrašnjosti smo imali dva toplinska vala. Na Jadranu je čak toplinski val trajao tri tjedna, s temperaturom zraka iznad 35°C. Noći su bile tople. Temperatura se nije spuštala ispod 20°C – 25°C. Isto tako, često je bilo olujnih nevremena.

Bilo ih je puno, a spomenut ću samo neke – prvo jače je bilo 12. srpnja kada je na sjeverozapadnom području pala tuča, jaka kiša, a bio je i olujni vjetar. Onda smo 19. srpnja na zagrebačkom području imali jako nevrijeme, gdje je stradalo mnogo stabala i objekata.

Potom je 21. srpnja bilo jako olujno nevrijeme na sjevernom Jadranu, a u Istri je stradalo dosta kampova. Zadnje je bilo u noći s 24. na 25., kada je na zagrebačkom području bilo tuče”, objasnio je prognostičar tijekom gostovanja u Dnevniku HTV-a.

Dragojlović je govorio o tome kakvo nas vrijeme očekuje u kolovozu. 

“Imamo jak signal da bi u prvoj polovici mjeseca temperatura zraka mogla biti čak malo niža od prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, ali isto tako oborina će biti nejednoliko raspoređena. Tako da će mjestimično biti u obliku lokalnih pljuskova i grmljavine, pa postoji jak signal da će mjestimično biti čak oborina i više od prosjeka za doba godine.

Druga polovica kolovoza čini se da bi bila oko prosječnih vrijednosti, znači i po temperaturi zraka i po oborini. Ne smijemo isključiti opet moguća lokalna nevremena”, rekao je za HTV.

Govoreći o mogućem novom nevremenu u razdoblju od tjedan ili dva, rekao je da nam jedno nevrijeme dolazi već u srijedu. Dodao je da bi krajem tjedna moglo biti izraženijih pljuskova i grmljavine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here