Home Vijesti UČINIMO NEŠTO: Eko Kvarner pokreće peticiju protiv Plomina 3

UČINIMO NEŠTO: Eko Kvarner pokreće peticiju protiv Plomina 3

1474
1

Udruga “Eko Kvarner” je zajedno s udrugom “Labin Art Express XXI” započela s pripremama za potpisivanje peticije (u obliku predstavke Vladi Republike Hrvatske) građana Istarske i Primorsko-goranske županije sa zahtjevom za odustajanje od realizacije predloženog projekta “Plomin C”.


Peticija protiv Plomina 3

Naime, kako Vlada RH (usprkos višestruko ponovljenim zahtjevima) nije smatrala potrebnim raspisati savjetodavni referendum građana naše dvije županije o realizaciji tog projekta, u Eko Kvarneru smatraju da je došlo vrijeme da građani okupljeni u “Građanski odbor za referendum o projektu Plomin C” konzumiraju svoje ustavom i Aarhuskom konvencijom zagarantirano pravo i prikupljanjem potpisa izraze svoje mišljenje o tom kontroverznom projektu.

Samo potpisivanje peticije (predstavke) započeti će diljem naših županija i na internetu za desetak dana, a kordinirat će ga (za Istarsku županiju) “Labin Art Express XXI”, a za Primorsko-goransku udruga “Eko Kvarner”.

Iz Eko Kvarnera pozivaju sve građane da se priključe (kao volonteri) pripremama za prikupljanje potpisa, a sve glazbene umjetnike da se priključe pripremama za snimanje spota “Učinimo nešto 2”.

Previous articleI u Rijeci iskočila lokomotiva!
Next articleRed Fuckersi: Ukradeno nam je finale Kupa!

1 COMMENT

 1. RIJEKA – Tvrtka “Pletenina Iris” iz Rijeke najavila je da će svoj pogon iz Kukuljanova kraj Rijeke preseliti u Srbiju, u industrijsku zonu Niš, čime će oko 80 radnica ostati bez posla, potvrdila je danas za Hinu predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske Zora Radetić. Navela je da je talijanski vlasnik tvrtke najavio da će zatvoriti pogon u Kukuljanovu, a da su radnice, kojima nisu predane nikakve isprave o njihovu statusu, u neizvjesnosti.
  Naime, polovica radnica vratila se 7. siječnja, nakon kolektivnog godišnjeg odmora od 10-ak dana, na posao, a 14. siječnja trebale bi se vratiti i ostale radnice. U međuvremenu, iz pogona u Kukuljanovu odvezeni su svi strojevi.

  Po riječima Zore Radetić, radnicama nisu date nikakve isprave, nisu im uručeni otkazi, odnosno nemaju nikave dokumente o statusu, ne znaju jesu li na slobodnim danima, godišnjem odmoru ili čekanju.

  Stoga su poručile vlasniku da će ga u ponedjeljak, 14. siječnja, čekati ispred pogona kako bi im objasnio svoje planove i odgovorio hoće li im uručiti otkaze kao tehnološkom višku te hoće li im isplatiti plaće i otpremnine, budući da dio radnica ondje radi više od deset godina. Vlasnik im je odgovorio da će doći na zakazani sastanak.

  Zora Radetić pojasnila je da je radnicama “Pletenine Iris” uređena samo isplata plaća za listopad prošle godine, o čemu je s poslodavcem potpisan sporazum.

  Kazala je da se proizvodnja “Pletenine Iris”, u kojoj se izrađivala odjeća i za u svijetu popularne brandove, po saznanjima sindikata, seli u Niš, da ta tvrtka u Hrvatskoj ima dva poslovna računa i da, iako je poslodavac navodio da posluje s gubitkom, ni jedan račun nije blokiran.

  Dodala je da je prošlih mjeseci “Pletenina Iris”, uz oko 80 stalno zaposlenih, zapošljavala još gotovo 80 ljudi na određeno vrijeme, ocjenivši da je vlasnik, ako je bilo toliko posla, vjerojatno nešto zaradio i naplatio. Naglasila je da će se radnice boriti za svoja prava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here