Home Vijesti Udruga antifašista tražila uklanjanje božićnih ukrasa jer podsjećaju na fašističku ikonografiju

Udruga antifašista tražila uklanjanje božićnih ukrasa jer podsjećaju na fašističku ikonografiju

334
0

Grupa aktivista je tražila da se ukloni riječ “XMas” (engleski akronim koji se odnosi na Božić) s rasvjete. “Podsjeća na fašizam”. Ubrzo je stigla reakcija gradonačelnika: Zatrovali su božićnu atmosferu

U Pozzallu, u talijanskoj pokrajini Ragusa, grupa aktivista je zatražila od lokalne uprave da odmah ukloni božićnu rasvjetu s natpisom “XMas”, engleskom skraćenicom za Božić. Razlog? Prema nekim antifašistima, natpis bi – štoviše ukrašen crvenom i zlatnom bojom – podsjećao na naziv Decima Mas (X MAS), vojnu formaciju iz fašističkog razdoblja.

“Kao Nacionalna udruga talijanskih antifašističkih političara progonjenih za vrijeme fašizma, zatražili smo od nadležnih tijela da hitno uklone tekst koji podsjeća na surovu i kriminalnu priču zloglasne fašističke vojne skupine koja je umrljana zločinima, a ne Božićem.

Ne možemo slaviti ubojstva partizana, demokrata, antifašista koji su se borili da Italiji daju mir i slobodu, demokraciju i dostojanstvo”, napisao je Nicola Colombo, bivši čelnik CGIL-a (sindikat op.a.).

Prosvjedi su natjerali gradonačelnika da na kraju odobri uklanjanje božićnih ukrasa zbog navodne sličnosti fašističkoj ikonografiji.

Lokalni gradonačelnik je komentirao slučaj: „Otrovali su božićnu atmosferu, pogotovo za mene koji sam militantni antifašist, a ne samo antifašist na papiru: Pozzallo je demokratska i antifašistička sredina, nikome nije palo na pamet ni najmanja mogućnost da se božićni ukras povezuje s fašizmom ili da ima fašističke poruke. Zbog toga je X uklonjen, kako bi se gradu zajamčio mirniji Božić». Gradonačelnik je zaključio: “Vrijeme je Božića i trenutno sam odlučio ukloniti to slovo kako bih eliminirao priliku za rasprave, ali razmišljam da li da ga zamijenim drugim slovom ili da razmislim o nečem drugom”.

Previous articleSneki Borjan odgovorila hrvatskim navijačima: ‘Nema te agresije, nacionalizma i primitivizma koji su jači od ovog’
Next articleIran zatražio izbacivanje SAD-a sa Svjetskog prvenstva!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here