Home Biznis Ugostitelji Istre i Kvarnera sutra zatvaraju lokale na sat vremena

Ugostitelji Istre i Kvarnera sutra zatvaraju lokale na sat vremena

2412
0

Ugostitelji Istre i Kvarnera sutra zatvaraju lokale na 60 minuta kao upozorenje na moguće stalno zatvaranje koje ih čeka.

Sutra će u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovorne institucije s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva, stoji u priopćenju Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Riječ je o akciji naziva “5 do 12” koju je pokrenula Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost, stoji u priopćenju.

“Sam naziv akcije ukazuje na ono što predstavlja te ukazuje na važnost brzine reakcije u svrhu očuvanja radnih mjesta u narednim mjesecima. Simboličko privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata ima za namjeru ukazati na mogućnost da tih sat vremena postane puno dulji vremenski period. Kako bi se to spriječilo, ugostitelji od odgovornih tijela zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om”, navode ugostitelji Istre i Kvarnera.

Kažu da će 80% poslodavaca biti prisiljeno otkazivati ugovore radnicima
Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je, navode u priopćenju, anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih čak 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Osim toga, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja i ostalih nepogodnosti koje su ih snašle.

“Ono što je trebalo biti rekordna sezona pretvorilo se u borbu za opstanak zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa. Lockdown pod kojim je završio cijeli svijet najveći je dosad zabilježen u povijesti čovječanstva te će ostaviti značajan trag na svim granama gospodarstva, a posebice na turizmu i ugostiteljstvu. Dosad donesene mjere očuvale su preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke sezone, ali to rješenje nažalost samo je privremen spas”, stoji u priopćenju.

“Turizam kao sektor gospodarstva velikim udjelom sudjeluje u BDP-u Hrvatske. Uska povezanost turizma s ugostiteljstvom i event industrijom čini ih međuovisnima, odnosno opstanak jednog ključan je i apsolutno nužan za opstanak drugog. U naporima da zadrže istu razinu ponude na koju su gosti navikli, ugostitelji su u potpunosti iscrpili sve resurse koje imaju na raspolaganju te za njih daljnje poslovanje nije moguće bez određenih mjera i pomoći”, rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, inače vlasnik King’s Caffea.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre poziva ugostitelje svoje regije da se pridruže akciji “5 do 12” i 10. rujna zatvore svoje objekte na 60 minuta te time osvijeste odgovorna tijela da zbilja jest 5 do 12 da se poduzmu daljnji koraci. Također, pozivaju sve građane na solidarnost i razumijevanje za period u danu u kojem će ugostiteljski objekti biti zatvoreni kako bi podržali akciju, zaključuje se u priopćenju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here