Home Vijesti Ukrajinska ofenziva napreduje prema Hersonu, oslobođeno prvo mjesto, Rusi evakuiraju Novu Kakhovku!

Ukrajinska ofenziva napreduje prema Hersonu, oslobođeno prvo mjesto, Rusi evakuiraju Novu Kakhovku!

255
0

Ukrajina je započela dugo očekivanu protuofenzivu na jugu zemlje, priopćilo je u ponedjeljak njezino južno vojno zapovjedništvo.

“Danas smo počeli s ofenzivama u raznim područjima i smjerovima, uključujući i regiju Herson”, rekla je glasnogovornica južnog zapovjedništva Natalia Humenjuk, a prenosi ukrajinski javni servis Suspilne.

Pojavile su se informacije da su ukrajinski branitelji oslobodili mjesto Sukhy Stavok, smješten 60-tak kilometara sjeveroistočno od Hersona.

Time bi Ukrajinci praktički osigurali svoj mostobran koji su mjesecima ranije uspostavili preko rijeke Inhulec.

Ruske snage proteklog su mjeseca snažno napadale ovaj ukrajinski mostobran, nastojeći Ukrajince potjerati natrag preko rijeke, no u tome nisu imali uspjehe.

Ovaj je, zasad samo taktički pomak, značajan i po tome što Ukrajina sad ima kontrolu vatrom nad jednom od rijetkih prometnica kojom Rusija može opskrbljivati svoje snage južno od Inhuleca na sjeveru hersonskog bojišta.

Sukhy Stavok također se nalazi na cesti koja direktno vodi do Berislava i Nove Kakhovke, mjesta gdje se nalazi ključna brana na Dnjepru i jedan od dva mosta o kojima ovisi kompletna opskrba 20 do 25.000 ruskih vojnika na zapadnoj obali Dnjepra.

Vijest o ukrajinskom proboju na bojištu upravo su potvrdili i ruski izvori. Telegram kanal Grey Zone, koji administrira pripadnik PMC Wagner, ruskih plaćenika, priznaje da Ukrajinci napreduju u više smjerova na bojištu prema Hersonu.

“Nakon još jednog udara HMARS-om, neprijatelj je sinoć uspio u proboju u nekoliko smjerova. Podigli su tri pontonska mosta, koje nismo uspjeli uništiti.

Neprijatelj napreduje uz podršku jedne satnije tenkova. Primijećena je upotreba i avijacije, odnosno helikoptera.

Neprijatelj je imao tri uspješna napada. Jedan od njih bio je u smjeru Andriivka-Lozove, gdje su ukrajinske oružane snage napredovale skoro 6 kilometara i zauzele mjesto Sukhy Stavok.

Neuspješni su bili sjeverno od ove lokacije, u smjeru Visokopille, gdje ih zasad odbijaju VDV padobranci i pripadnici mornaričke brigade Crnomorske folote. Međutim, neprijatelj ne odustaje od pokušaja da naše snage na tom području stavi u okruženje.

Ono što je sigurno jest da je neprijatelj napao s punim samopouzdanjem u svoje mogućnosti. Oružane snage Ukrajine uspjele su u proboju na jednom sektoru i sad vjerojatno čekaju mrak kako bi dovezli pojačanja.

Mi “igramo” obranu. Očekuje se da će Oružane snage Ukrajine pokušati što više oštetiti cestovnu infrastrukturu oko brane Nova Kakhovka”, pišu na Grey Zoneu rusko viđenje ove situacije.

Ruska državna novinska agencija RIA novosti prenosi obavijest ruskih okupacijskih snaga u ovom gradu, koje su naredile hitnu evakuaciju stanovništva “zbog snažnih ukrajinskih artiljerijskih i raketnih napada”.

Previous articlePrijateljice finske premijerke plivale u Modroj špilji. Tamo je kupanje zabranjeno
Next articleThe Guardian: I mlađe generacije na Balkanu pate za Jugoslavijom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here