Home Najnovije Umjesto da smanji, HDZ povećava razlike u broju birača po izbornim jedinicama?!

Umjesto da smanji, HDZ povećava razlike u broju birača po izbornim jedinicama?!

703
0

Predsjedništvo HDZ-a u subotu se usuglasilo o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, po kojem odstupanja u broju birača u svakoj izbornoj jedinici, koja po zakonu ne smiju biti veća od pet posto, iznose 2,78 posto. O tom prijedlogu HDZ se treba usuglasiti s koalicijskim partnerima.


Simulacija Gonga o broju birača po izbornoj jedinici uoči spornog HDZ-ovog prijedloga prekrajanja

Navodno se razmišlja da se iz devete izborne jedinice izdvoji Lika i pripoji sedmoj. Toj bi izbornoj jedinici pripali i kvarnerski otoci, skloniji oporbi, koji su dosad bili s Istrom i Primorsko-goranskom županijom. Sisačko-moslavačka županija navodno bi se pripojila drugoj izbornoj jedinici, čime se pogoduje HSS-u.

Međutim, prema popisima birača iz 2007. godine, ovakve se izmjene čine potpuno nelogičnima i suprotnima preporukama Ustavnog suda. Osma izborna jedinica je prije 4 godine imala 385 594 birača i bila jedna od najusklađenijih s prosjekom birača po izbornoj jedinici odudarajući od prosjeka tek 1-2%. S druge strane, sedma izborna jedinica koja se protezala od Jaruna do Bakra imala je 403 812 birača i već je tada izlazila iz okvira zakona budući da je imala preko 5% birača više od prosjeka. Umjesto da se dio te jedinice ‘preseli’ u neku od susjednih, najnovijim prijedlogom se predviđa upravo suprotno. Sedma bi se jedinica ‘podebljala’ s dodatnih 50-tak tisuća birača (Velika Gorica, Kvarnerski otoci, Lika) što iz perspektive popisa birača od prije 4 godine ne izgleda samo nelogično nego i suludo. Ukoliko su informacije o sadržaju prijedloga izmjena zakona vjerodostojne, jedino moguće objašnjenje su drastične promjene u popisima birača od 2007. godine do danas. Iz opozicije su već krenule tvrdnje da su ti popisi falsificirani. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here