Home Vijesti Uvjeti u zambijskim zatvorima su zastrašujući: Haraju tuberkuloza i HIV, komarci, žohari...

Uvjeti u zambijskim zatvorima su zastrašujući: Haraju tuberkuloza i HIV, komarci, žohari i štakori su uobičajeni

95
0

Osmero Hrvata koji su pritvoreni zbog sumnje na trgovinu ljudima rekli su utorak pred sudom u Zambiji da nisu krivi, ali je ročište odgođeno za četvrtak.

Sud ih tereti temeljem Zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije, koji predviđa minimalnu kaznu od 25, a maksimalnu od 35 godina zatvora.

Jutarnji list donosi i informacije o afričkim zatvorima koji zvuče zastrašujuće, a zambijski nisu iznimka.

Higijenski uvjeti vrlo su loši, navodi se u britanskom dokumentu, a u zdravstvenom smislu najveću prijetnju predstavljaju tuberkuloza i HIV. Zbog nehigijenskih uvjeta i prenapučenosti, slabe ventilacije i malih prozora, česta je zaraza tuberkulozom.

Komarci, žohari i štakori uobičajeni su, a najčešće se spava na podu ili na madracima koje zatvorenici dijele. U ćelije dopire prirodno svjetlo, a obroci se sastoje od kukuruznog jela, graha i lokalne ribe.

Ni tuševi nisu ništa bolji… Zajednički su, a zatvorenik ima pravo na kupanje jednom na dan. Topla voda je rijetkost, a za sapune i ostale higijenske potrepštine zatvorenici se obično trebaju pobrinuti sami. Ne postoje knjižnice, no zatvorenicima je dopušteno čitanje knjiga. Većina čuvara govori engleski, a međusobno se sporazumijevaju na jednom od 70 jezika kojima se govori u Zambiji.

Mobiteli su zabranjeni, ali uz preporuku nadređenih i u slučaju dobrog vladanja, zatvorenici mogu dobiti dozvolu za korištenje osobnih telefona. Nema interneta, a isto vrijedi i za televiziju, radio i knjižnicu. U nekim zatvorima nude se ograničene aktivnosti, poput sporta. Postoji mogućnost učenja lokalnih jezika, a zatvorenicima je dopušten izlazak na otvoreno na nekoliko sati svaki dan.

Previous articleU braku nestale Srpkinje ipak je bila trzavica: Jednu stvar više nije mogla izdržati, evo oko čega se svađao bračni par
Next articleLivaković odlazi iz Dinama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here