Home Vijesti Veliki požar blizu Trsta, plamen se proširio prema slovenskoj granici

Veliki požar blizu Trsta, plamen se proširio prema slovenskoj granici

359
0

Gradonačelnik Trsta: “Mogući je prekid struje uz posljedice na vodoopskrbu. Ne koristite dizala”. Uništeno je nekoliko automobila i eksplodirale su bombe iz ratnih vremena.

Stanje na Krasu i u okolici Trsta i dalje je dramatično zbog ogromnog požara koji od jučer uzrokuje ozbiljne probleme u cestovnom i željezničkom prometu prema glavnom gradu regije Furlanija Julijska krajina. Požar sada dovodi u pitanje opskrbu bitnih usluga za ugroženo stanovništvo. “Kratkoročno bi moglo doći do prekida opskrbe električnom energijom u nekim dijelovima Trsta, što bi moglo imati posljedice i na vodoopskrbu” koja koristi električnu energiju za pumpanje.” rekao je gradonačelnik Trsta, Roberto Dipiazza, uživo na lokalnoj TV Telequattro. Dipiazza je također najavio, upravo zbog te opasnosti, sutrašnji dolazak nekih cisterni u grad te također iz istog razloga pozvao građane da “ne koriste dizala”. Gradonačelnik je najavio da je u kontaktu s Ternom (elektrana blizu Udina op.a.) i da je dobio informaciju o mogućem isključenju struje.

Regionalne i pokrajinske vlasti također su zauzete u ovim satima rješavanjem izvanrednog stanja: “Nakon blokade autoceste i željeznice uzrokovane požarom koji od jučer zahvaća tršćansko predgrađe, Regija FJK je poduzela korake za uvođenje nekih zamjenskih usluga za one koji moraju otići i doći do Trsta. To se npr. događa i s minibusevima do željezničkih stanica i za usluge pomorskog prijevoza”. Prema riječima pročelnika za infrastrukturu Graziana Pizzimentija. “Trenutno je – pojašnjava pročelnik – još uvijek zatvorena autocesta A4. Za one koji iz Palmanove kreću prema Trstu, zadnji mogući izlaz je Villesse. Za one koji dolaze iz Trsta zadnji mogući izlaz je Sistiana; čvorišta Duino i Lisert su zatvorena, dok se možete vratiti u Redipugliu, ali samo u smjeru Venecije”. Što se tiče ostatka cestovne mreže, “državna cesta Vallone 55 – objašnjava Pizzimenti – još uvijek je zatvorena. Prema prvim informacijama čini se da je zbog požara mjestimice stradao asfalt prometnice. S druge strane, državna cesta 14 od Monfalconea do Sistiane je protočna, ali kao jedini pristup Trstu, arterija je pod velikim opterećenjem zbog gužvi.

Uništeni automobili i eksplodirale bombe, plamen se proširio na Sloveniju
Veliki požar koji je zahvatio Trst i Kras također je uništio privatna vozila i detonirao nekoliko ratnih bombi, uzrokujući tutnjavu. Ovo su prve informacije koje dolaze od Civilne zaštite i regionalnih vlasti. Regija i ARPA (Agencija za zaštitu okoliša op.a.) također su savjetovali gradonačelnicima cijelog područja da usvoje iste mjere kao u Monfalconeu: FFP2 maske i da građani ne izlaze iz kuće navečer i noću, zbog povećanja sitnih čestica prašine PM10. Preporuka bi trebala vrijediti i za sutra. Trenitalia je najavila da se željeznički promet neće nastaviti oko 16 sati, već u 20 sati.

U međuvremenu, deseci vatrogasnih vozila pristižu iz obližnje Slovenije, gdje se vatra proširila u posljednjih nekoliko sati. Četiri slovenska sela odmah s druge strane granice smatraju se ugroženima. To je poslijepodne objavila slovenska tiskovna agencija STA. Vlasti su, pozivajući se na slovensku Civilnu zaštitu, pozvale stanovništvo da napusti Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu i Novu Vas. Ujutro se proširila vijest o gašenju požara koji je jučer izbio između Mirena i Opatja Sela, na području koji se nalazi sjeverno od područja trenutno zahvaćenog požarom.

Previous articleMarin Miletić: Hvala vam, necijepljeni heroji. O vama će se snimati filmovi
Next articleInstagram manijak iz Hrvatske ucjenjivao više od 20 djevojaka tražeći gole fotografije, seks…Njihove fotografije objavljivao na porno stranicama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here