Home Biznis VIDEO: Potres u Čileu, Hawai čekaju tsunami!

VIDEO: Potres u Čileu, Hawai čekaju tsunami!

135
0

Potres jačine 8,8 stupnjeva koji je u subotu ujutro pogodio Čile prouzročio je tsunami. Evakiurani su Uskršnji otoci, čak i Hawai. Plimni val je nekoliko sati nakon potresa udario u obalu otočja Juan Fernandez, te obalu Čile kod gradova Valparaiso, Coqumbo, te Talachuano. Prema izvještaju Reutersa prouzročio je ogromnu štetu. Centar za praćenje opasnosti navodi kako su zabilježili val visine gotovo tri metra.

nacin-sirenja-tsunamija_278484
Način širenja tsunamija (foto: 24sata)

Upozorenje za tsunami izdano je prvo za Čile, Peru i Ekvador, te je prošireno na Panamu, Kolumbiju, Antarktiku, Costa Ricu, Nikaragvu, Hnduras, El Salvador Gvatemalu, Meksiko, Novi Zeland, Samou, Fidži, Australiju, Havaje, Rusiju, Indoneziju, Japan i Filipine. Očekuje se da će tsunami za sat vremena pogoditi Uskršnje otoke, a na Hawajima je počela evakuacija stanovništa sa obale. Razina mora podigla se oko 1,69 iznad normalne razine.

Potres je Čile pogodio oko 3.34 sata po lokalnom vremenu. Usmrtio je, prema posljednjim podacima najmanje 85 ljudi. Reuters prenosi kako su zgrade podrhtavale 30-ak sekundi. Još jedan potres jačine 6,2 stupnja ponovno je zatresao Čile nekoliko sati kasnije. U nekim djelovima Concepciona nestalo je struje, a urušilo se i nekoliko zgrada. Potres je prouzročio nestanak struje i u glavnom gradu Santiagu. Potres se osjetio i u Argentini, javlja Fox News. Predsjednica Čilea, Michelle Bachelet proglasila je stanje elementarne nepogode. Poručila je stanovnicima da ostanu mirni. (24sata)

Previous articleObersnel: Vlada se prema 3.maju ponaša autistično
Next articleJVL: Primorac – Primorje EB 15:7

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here